Afbeelding

Keukentrends van het afgelopen jaar

Algemeen

Deze trends zagen we het afgelopen jaar: De Italiaanse keuken is favoriet, maar liefst 21% van de bestelde gerechten bestonden uit Italiaanse gerechten. In Zuid-Holland is pizza het populairste Italiaanse gerecht. Vooral de Margarita pizza en de Mozzarella pizza zijn geliefd. In Zuid-Holland zijn ze gek op komkommers. Vooral door salades worden deze veel gegeten, blijkt uit bestellingen van groente gerechten van HelloFresh.      

Over de hele wereld zijn eetgewoonten aan het veranderen, maar hoe staat het met de Zuid-Hollandse eetgewoonten? HelloFresh deed onderzoek naar de Nederlandse eetgewoonten en foodtrends van het afgelopen jaar. Deze trends vielen op in Zuid-Holland.

De Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken is favoriet wanneer we kijken naar de meest gekozen maaltijdboxen van HelloFresh dit jaar. Ruim 21% van de bestelde gerechten die werden gekozen bestonden uit Italiaanse recepten. Daarnaast werden de Fusion (13%) en Aziatische gerechten (10%) het meest gekozen in 2021. 

Pizza is nog altijd een van de meest populaire gerechten uit de Italiaanse keuken. De grootste pizza liefhebbers wonen in Zuid-Holland, vooral de Margarita pizza en de Mozzarella pizza zijn razend populair daar. 

Groente trends in Zuid-Holland
Er wordt ten opzichte van andere gemeenten veel groente gegeten in Zuid-Holland. Zo werden er het afgelopen jaar in Zuid-Holland ruim 1 miljoen extra gerechten met groente besteld, ten opzichte van de provincie Utrecht. Een groot deel van de gemaakte recepten bestaat uit heerlijke gerechten met komkommer.

Overige opvallende trends
HelloFresh ziet dit jaar een toename van 6% in het aantal groentebestellingen vergeleken met vorig jaar. Daarentegen hebben Nederlanders dit jaar minder online naar gezonde recepten met groente gezocht. Uit de data die HelloFresh verzamelde, blijkt dat er in januari 2021 het meest gezocht werd naar ‘gezonde recepten’, namelijk: ruim 74.000 keer. In juli 2021 nam dit af tot 27.100 zoekopdrachten per maand, dit is een daling van -63%.

De vraag naar wijn is juist enorm gestegen. Waar in 2019 gemiddeld 1.500 flessen wijn per maand werden besteld, steeg dat sinds maart 2020 naar 2.400 flessen wijn per maand. In 2021 daalde het iets en werden er gemiddeld per maand 2.300 flessen wijn gedronken. Het hoogtepunt lag in april 2021 een stuk hoger, toen werden ruim 4.000 flessen wijn gedronken.