Buddy traint met pakwerker Thijs. Foto: Jacquelien Wielaard
Buddy traint met pakwerker Thijs. Foto: Jacquelien Wielaard

Slimme Buddy behaalt certificaat Politiehond 2

Stad ah Haringvliet – Hij is moedig, leergierig en intelligent en heeft recent een bijzonder certificaat behaald. Buddy, de hond van Leo Looij voldoet namelijk aan alle strenge eisen van Politiehond 2, het hoogste diploma voor politiehonden waar wereldwijd maar weinigen voor slagen.

Door Jacquelien Wielaard

Twee keer per week wordt er getraind om te kunnen voldoen aan de eisen van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). Buddy behaalde eerder al certificaat Politiehond 1 en certificaat Object bewakingshond. Het certificaat Politiehond 2 wordt maar door weinig honden behaald en is de kroon op het werk van Mechelse herder Buddy en zijn trainer Leo.

PHV Middelharnis
Leo Looij heeft altijd honden gehad en traint ze al ruim dertig jaar. Hij doet dit als hobby, in clubverband bij politiehondenvereniging Middelharnis, tezamen met zo’n tien andere clubleden. In de polder van Dirksland is een terrein waar de clubleden allerlei uiteenlopende situaties nabootsen om hun viervoeters te trainen, onder andere op het gebied van speuren, surveilleren, beschermen en bewaken. De honden moeten dan bijvoorbeeld een sleutel zoeken, een groot object uit het water halen, spullen of een persoon bewaken en de confrontatie aangaan  met een zogenaamde pakwerker.

Mechelse herder
Er worden ook andere rassen opgeleid voor dit werk maar de Mechelse herder is veruit favoriet. Van oudsher een intelligente, trouwe en harde werker. Wel heeft de mechelaar een consequente begeleider nodig anders neemt de hond de leiding. Daarnaast heeft hij een grote werkdrift en behoefte aan actie. Geen hond voor beginners dus.
Leo heeft altijd Mechelse herders gehad en weet wat de hond nodig heeft. ‘Buddy moet zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd. Lange wandelingen zijn niet genoeg, zo bleek ook tijdens de lockdown toen er niet met de club getraind kon worden.’
Dat wil niet zeggen dat iedere Mechelse herder geschikt is voor deze training. Leo: ‘De hond moet moedig zijn, graag willen leren en beheersbaar zijn. Als begeleider moet je letten op de lichaamstaal van de hond. Je ziet het als de hond er geen zin in heeft of angstig is.’

Training en keuring
Wie zich verdiept in de trainingsoefeningen zal zich verbazen over het leervermogen van de hond. Het uitvoeren van opdrachten, ook wanneer die indruisen tegen hun natuur, het weigeren van een stuk worst en keuzes maken. Moeilijke opdrachten zijn ook situaties waarbij de begeleider uit het zicht is of wanneer de hond de opdracht krijgt een achtervolging in te zetten en deze halverwege moet staken, bijvoorbeeld omdat zich een onverwachte gevaarlijke situatie voordoet.
De keuring van de KNPV is zwaar en streng. ‘Eén fout en het is over.’

De KNPV is de laatste tijd negatief in het nieuws gekomen door onder meer uitzendingen van Undercover in Nederland en Zembla. Klokkenluiders meldden mishandeling van de politiehonden door stokslagen en stroomstoten. Leo betreurt dat, het is een smet op de door hem zo geliefde sport, ook al weet hij dat er harde africhters zijn bij wie het dierenwelzijn op de tweede plaats komt. ‘Binnen onze club staat diervriendelijk trainen voorop, we trainen door positief gedrag te belonen.’

Gezinshond
Buddy mag dan beschikken over de juiste kwaliteiten, hij leidt niet het leven van een politiehond. Hij is goed gesocialiseerd en beweegt zich zonder problemen binnenshuis tussen volwassenen, kinderen en de andere huisdieren in huize Looij.
Een KNPV gecertificeerde hond wordt internationaal gezien als een topper en wordt wereldwijd erkend en ingezet. Leo krijgt dan ook uit alle windstreken verzoeken van fokkers die nazaten van Buddy willen. Een gepasseerd station want Buddy is gecastreerd. Ook potentiële kopers krijgen nul op rekwest. ‘Buddy is niet te koop, voor geen prijs.’ Hij blijft gewoon Leo’s maatje.