Op de kaart liggen mijn zonnepanelen op buurmans dak. Fraude bij de digitale aanvraag van het.energielabel?
Op de kaart liggen mijn zonnepanelen op buurmans dak. Fraude bij de digitale aanvraag van het.energielabel?

Column Frank/Janine: Red het klimaat van de Plaat

Algemeen

Nederland gaat in 2050 van het gas af, zo is besloten, klimaatopwarming is een van de argumenten.

Op Goeree-Overflakkee wordt die urgentie gevoeld, met de ijskappen smelt het veilige gevoel achter de dijken. Bij een langdurige storm, met opstuwing van zee en veel afkomend rivierwater, dreigt de badkuip, die onze delta nu eenmaal is, vol te gaan lopen. Niet dat dit eiland de wereld kan redden maar alle beetjes helpen en goed voorbeeld doet volgen. 

Onze gemeente bereidt Ooltgensplaat voor op een klimaatkrachtige toekomst en vorige week werd de bevolking bijeen geroepen. Voor advies stond een legertje deskundigen het opgekomen groepje bewoners ten dienst. Ambtenaren en consultants die er leuk aan verdienen. Ons werd gepresenteerd hoe het dorp er bij staat; code rood. De grotendeels verouderde bebouwing is weinig toekomstbestendig, de warmte vliegt ons huis uit. Opgave wordt verwarming en isolatie, gas bevat immers meer hitte dan elektriciteit. S

ommige voorgestelde oplossingen deden me duizelen, warmte winnen uit het havenkanaal, grondwaterpompen, energiebatterijen? Dat veel huizen voorzien zijn van een waterkelder, een overblijfsel uit de tijd vóór de drinkwaterleiding, was de deskundigen ontgaan. Techneuten begonnen acuut te glimmen Een onvoorziene mogelijkheid om warmte op te slaan; weer een speeltje erbij om aan te rekenen. 

Mijn straatje stamt uit 1928 en is een mix van eenvoudige huur- en koopwoninkjes. Een opknapbeurt kan het goed gebruiken en ik sprak de woningbouwvereniging aan het voortouw te nemen in een gezamenlijk isolatieproject. Daar is weinig te verwachten, ze houden uitverkoop en de volgende bewoner moet maar zien. 

Rijk zijn we allemaal niet en de prijzen van huizen, energie én aannemers rijzen de pan uit; kachel graadje lager en een dikke trui dan maar.