De vermogenspositie van de gemeente is goed. De solvabiliteit is de afgelopen jaren toegenomen. De netto schuldquote is laag en de schuld per inwoner ligt onder het landelijk gemiddelde.
De vermogenspositie van de gemeente is goed. De solvabiliteit is de afgelopen jaren toegenomen. De netto schuldquote is laag en de schuld per inwoner ligt onder het landelijk gemiddelde.

Gemeentebegroting voor 2022 sluitend

Algemeen

Middelharnis – Tijdens de vorige week gehouden Dialoogavond presenteerden wethouder Peter Feller en beleidsadviseur Leo Flikweert de begroting 2022-2025. Een sluitende begroting voor 2022, met daarbij voor de jaren daarna wel enige onzekerheden om rekening mee te houden.

Door Dorien Kickert

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 is dit de laatste begroting die binnen de lopende bestuursperiode wordt behandeld. De begroting bevat dan ook relatief weinig nieuw beleid maar past binnen de kaders zoals die in de Kadernota 2022 zijn opgenomen. Het plan was de begroting voor 2022 te wijzigen en de huidige vier programma’s met bijbehorende thema’s om te zetten naar de programmalijnen Duurzaam innovatief eiland, Vitaal eiland en Aantrekkelijk eiland, maar de uitwerking daarvan bleek in de praktijk te complex. 

Bovendien was er door het intensieve ombuigingstraject onvoldoende tijd om de raad in dit proces mee te nemen. Er is dus gekozen om voor 2022 in te zetten op een tussenstap en de daadwerkelijke uitvoering op te pakken bij de begroting 2023. De nieuwe raad kan dan aan het begin van de raadsperiode in 2022 de indeling van de nieuwe begroting vaststellen.. Ook kan dan beter aangesloten worden op de nog af te ronden en vast te stellen omgevingsvisie, de herijking visie sociaal domein en de kadernota grondbeleid. Tot slot is het mogelijk om de input vanuit het nieuwe coalitieakkoord gaande het proces in te passen.

De huidige raad stelt de begroting voor het jaar 2022 vast. De jaren daarna worden als voorgenomen beleid aanvaard. Om te komen tot een meerjarig sluitende begroting is het totaal aan ombuigingen vanaf het jaar 2023 vooralsnog wel opgenomen. Hiermee wordt aan de nieuwe raad de mogelijkheid geboden te besluiten of de ombuigingen vanaf 2023 in de begroting gehandhaafd moeten blijven of niet.

Onzekerheden
De aangeboden begroting is vanaf 2022 structureel sluitend. Daarbij is het totaal aan ombuigingsvoorstellen (bezuinigingen) pas vanaf 2023 doorgevoerd. Hierbij is rekening gehouden met het in juli jl. aangenomen amendement om de ombuigingen met betrekking tot de niet-wettelijke taken en het opbrengend vermogen voor het jaar 2022 op nul te stellen. Bij het opstarten van het ombuigingstraject is als kader meegegeven om de extra inzet van de Eneco-gelden terug te draaien. In deze begroting is dit structureel doorgevoerd. De hoogte van de ‘Reserve Eneco-gelden’ bedraagt afgerond 18,8 miljoen euro. Een financiële meevaller via de septembercirculaire van 2,3 miljoen is nog niet meegenomen in de begroting.

Vanaf 2022 komen er wel onzekerheden aan, zoals de op handen zijnde herijking van het gemeentefonds. Dit betekent voor onze gemeente naar alle waarschijnlijkheid een verlaging in de uitkering. Het nieuwe nog te vormen kabinet moet hierover gaan besluiten en de uitkomst hiervan is nu nog niet bekend. Hoewel er sprake is van een structureel overschot, is ook bekend dat er nog diverse opgaven liggen die nog niet financieel vertaald zijn, de zogenaamde PM posten. Het betreft de Gebiedsontwikkeling Middelharnis/Sommelsdijk, de doorontwikkeling van het Fort Prins Frederik, de toekomst van de zwembaden, de huisvesting van de ambtelijke en bestuurlijke organisatie, het kunstwerkenbeheerplan, de harmonisatie buitensportaccommodaties, de bedrijventerreinen, de uitwerkingskosten van het klimaatakkoord en het waterbeheerplan.De vermogenspositie van de gemeente is goed. De solvabiliteit is de afgelopen jaren toegenomen. De netto schuldquote is laag en de schuld per inwoner ligt onder het landelijk gemiddelde.

De raadsleden bleken weinig vragen te hebben, ook niet via de schriftelijke vragenronde. Alleen de SGP, VVD en CU dienden van tevoren 31 vragen in. De behandeling en vaststelling van de begroting vindt plaats op de aanstaande raadsvergadering van 4 november.

Gebiedsvisie
Eerder op de avond lichtte de heer Frielink van bureau DTNP de concept-gebiedsvisie toe voor het centrumgebied Middelharnis-Sommelsdijk. Afgelopen juni is gestart om met verschillende partijen te komen tot een conceptgebiedsvisie. In juni en juli zijn uitgebreide onlinegesprekken gevoerd met ondernemers, vastgoedeigenaren en maatschappelijke organisaties. Alle inwoners hebben de kans gekregen om via de projectwebsite hun reactie te geven op de getoonde informatiedijk.

De concept-gebiedsvisie is een ambitieus document. Het toont een zicht op Middelharnis en Sommelsdijk dat niet in een korte periode kan worden gerealiseerd, maar waar stap voor stap voortgang mee geboekt kan worden. Na de vaststelling ervan kan het dienen als kader voor de lange termijn voor wat betreft de ontwikkeling van de centrumgebieden van Middelharnis en Sommelsdijk. Via vervolgprojecten kunnen de gestelde kaders in de gebiedsvisie concreet worden gemaakt. De gemeenteraad kan hierin zelf bepalen in welk tempo de ontwikkelingen plaats zullen vinden. De gebiedsvisie is bewust op deze wijze opgesteld, zodat de kaders voor deze vervolgprojecten duidelijk zijn, maar dat ook er voldoende ruimte is om in overleg met de omgeving tot de meest optimale invulling te kunnen komen. Participatie zal dan ook een belangrijk onderdeel zijn van deze vervolgprojecten, aldus de raadsbrief.

De gebiedsvisie wil nieuwe accenten aanbrengen in het centrumgebied. Er moet gewerkt worden aan een nieuwe balans: niet ‘ik moet er zijn’ maar ‘ik wil er zijn’. Het dorpshart moet een leuke plek zijn om elkaar te ontmoeten. Als sterke punten worden genoemd: D’n Diek met de winkeltjes, de Kaai met de terrassen, en het historische dorpshart van Sommelsdijk. Ook het Diekhuus wordt genoemd als belangrijke locatie, mede door de komst van de bibliotheek. Om een en ander succesvol te laten verlopen is een soort stappenplan opgesteld. Als eerste stap geldt de vaststelling door de gemeenteraad, waarbij ook de steun van de BIZ Middelharnis Centrum onontbeerlijk is. Twee projecten zijn van groot belang: de herontwikkeling van het Kerkepad en het Verkeerscirculatieplan. Op korte termijn kunnen zaken als speelvoorzieningen, het ontwikkelen van een verhalenlijn en het onderzoeken van ‘drijvende tuinen’ in Sommelsdijk. In de visie wordt een oproep gedaan aan alle betrokkenen om dit traject samen aan te gaan en met elkaar mee te denken.

De conceptvisie ligt vanaf 3 november ter inzage.

Jongerenwerk
Tijdens de dialoogavond werd ook een nieuwe opzet van het jongerenwerk gepresenteerd. Jongerenwerker Ariette Hage lichtte de doelstellingen en activiteiten van het Nieuw jongerenwerk toe, dat samen met de stichting Youth for Christ wordt uitgevoerd. Sinds kort is een mobiele ontmoetingsplek actief, waarmee jongeren in hun eigen omgeving worden opgezocht. Dit gebeurt met een via crowdfundng verworven bus. Jongeren krijgen de ruimte om met anderen te spreken over problemen of, als professionele hulp nodig is, daarvoor hulp in te roepen. Er is behoefte aan een eigenveilige plek en aan positieve rolmodellen en aan sociale begeleiding. Met als motto ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ wordt ernaar gestreefd om het bestaande jongerenwerk van de kerken en maatschappelijke organisaties aan te vullen, samen te werken en het gat in het bestaande aanbod te dichten. Meer informatie is te vinden via www.goeree-overflakkee.yfc.nl/