Heleen slecteert voor november 'Wolkenstad', 'Sapiens 2 - de pijlers van de beschaving' en 'Bobbi - Sinterklaas kijk- en zoekboek'.
Heleen slecteert voor november 'Wolkenstad', 'Sapiens 2 - de pijlers van de beschaving' en 'Bobbi - Sinterklaas kijk- en zoekboek'.

Heleens boekentips voor november

Algemeen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. Voor november heeft zij speciale aandacht voor ‘Wolkenstad’ van Anthony Doerr, ‘Sapiens 2 - De pijlers van de beschaving’ door Yuval Noah Harari en ‘Bobbi - Sinterklaas kijk- en zoekboek’ geschreven en getekend door Monica Maas.  

Door Nick Ehbel

Wolkenstad, Anthony Doerr
Heleen vrtelt: “Anthony is de schrijver van “Als je het licht niet kunt zien” waarmee hij de Pulitzerprijs heeft gewonnen.
Wolkenstad is een betoverende roman over de kracht van boeken, een lofzang op het menselijk vermogen om generatie op generatie verhalen over te dragen.
Het boek gaat over vijf buitenbeentjes die proberen de wereld rondom hen te begrijpen. In Constantinopel in 1453, in een bibliotheek in het huidige Idaho en op een interstellair schip in de verre toekomst jagen ze ieder hun dromen na terwijl ze vechten om te overleven. De vijf worden verbonden door één gehavend exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst - het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs te vliegen.
In dit boek krijgt de auteur het voor elkaar om een web te weven tussen de tijdperken en de locaties en daarin ook de onderlinge verbondenheid te laten zien.
Een dik boek voor de winter...”

Sapiens 2: De pijlers van de beschaving, Yuval Noah Harari
Heleen vervolgt: “Dit is een geïllustreerde versie.
De pijlers van de beschaving laat zien hoe de soort Homo sapiens van nomaden in kolonisten veranderden en steeds harder gingen werken zonder dat de kwaliteit van onze levens erop vooruitging. Een verhaal over hoe de tarwe de wereld veroverde; hoe een onwaarschijnlijk huwelijk tussen God en de bureaucraat de eerste wereldrijken gesticht werden; hoe oorlog, hongersnood, ziekte en ongelijkheid onderdeel van de menselijke conditie werden en waarom dat eigenlijk gewoon allemaal onze eigen schuld is.
Hij heeft samen met David Vandermeulen en Daniel Casanave de geschiedenis van de mensheid op een toegankelijke, originele en humanistische wijze weten te vertellen.”

Bobbi - Sinterklaas kijk- en zoekboek, Monica Maas
Heleen besluit: “Het is een heel mooi uitgebreid zoekboek en heel veel kijkplezier. Sinterklaas en Pietjes zijn weer in het land en wat is dat een feest, want Bobbi mag meedoen met de Pietengym en op 5 december krijgt hij een cadeautjeEr is nog veel meer te zien op de kijkplaten in dit boek. Want waar zie je de stoomboot bij de intocht? Waar staat het paard van Sinterklaas? Zoek maar mee en wijs het maar aan. Voor de leeftijd van een jaar of vijf, zes.”