Het IPCC- rapport waarschuwt voor een toekomst vol natuurrampen door de klimaatcrisis. Veel mensen raken in paniek. De wereld is misschien wel onherstelbaar aan het veranderen.
Het IPCC- rapport waarschuwt voor een toekomst vol natuurrampen door de klimaatcrisis. Veel mensen raken in paniek. De wereld is misschien wel onherstelbaar aan het veranderen.

Marias Velthuizen - de toekomst van de natuur -3-

Het IPCC- rapport waarschuwt voor een toekomst vol natuurrampen door de klimaatcrisis. Veel mensen raken in paniek. De wereld is misschien wel onherstelbaar aan het veranderen. Het ingewikkelde aan klimaatverandering is dat we dader, slachtoffer en toeschouwer tegelijk zijn. Dan komt de presentatie van Frans Timmermans zijn Green Deal. Volgens filosoof René ten Bos ‘duurt het schokeffect van het IPCC-rapport een paar weken, minder vlees en minder vliegen zijn enkele voornemens. Vervolgens haalt iedereen weer diep adem en gaat weer naar de slager en naar Schiphol. Vertwijfeling is frustrerend - het lukt niet om onze levensstijl om te gooien.’ Na de corona-uitbraak is onlangs de langste file ooit weer gemeten. 

Na het verschijnen van het IPCC-rapport en de Green Deal is het cynisch om te zien hoe de regeringen reageren. Biden zegt: ‘Eerst gaan we de olieproductie opvoeren’. China zegt: ‘Op weg naar de groene toekomst willen we nog 140 kolencentrales openen. De premier van Australië wil de kolenwinning opvoeren. Onze minister-president zegt: ‘Het moet wel haalbaar en betaalbaar blijven’. Frans Timmermans heeft berekend dat zijn Green Deal 100 miljard euro gaat kosten. De olie-industrie trekt voor tracking een vervuilende manier van oliewinning 12 maal zoveel uit. Filosoof ten Bos zegt: ‘Daar sta je dan als eenling. Wat kan ik zelf doen voor het klimaat? Het gevolg is dat mensen zo’n rapport wegstoppen. Het probleem is van politieke aard, niet alleen van de individuele burger. De politiek moet een fundamenteel debat aangaan over de rol van het bedrijfsleven. 

In opdracht van de Tweede Kamer brengt een onderzoekscommissie 25 jaar geleden een rapport uit over de opwarming van de aarde. Sinds 1988 is het broeikaseffect van de opwarming al bekend. Het advies is het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Het rapport verdwijnt in een la. Er wordt niets meegedaan. De mensheid in zijn geheel was er beter aan toe geweest als wij toen al begonnen waren met het regelen van minder uitstoot van broeikasgassen. Het zal nu meer moeite kosten, omdat de uitstoot enorm is toegenomen. TaTa Steel (Hoogovens) heeft na omschakeling van fossiele naar schone energie voor het maken van waterstof de hoeveelheid elektriciteit nodig die nu door alle windmolens in Nederland opgewekt wordt.
De groeiende bevolking
Om een soort in stand te houden wordt voor vervanging van een paar, algemeen de regel 2,1 toegepast. Of dit nu koolmezen, salamanders of mensen zijn, dat maakt niet uit. Twee nakomelingen vervangen een paar. De 0,1 is als er geen nakomelingen komen of er één sterft voor die tot voortplanting komt. Af en toe kunnen er 3 of 4 nakomelingen komen. In arme landen ligt het vervangingsgetal soms boven de 6,0. Daar is een explosieve bevolking- toename. Wordt vervolgd