Wat is er gewijzigd t.o.v. de financiering en waarom moet een er derde onderzoek komen en wordt de Westelijke variant niet meer genoemd?
Wat is er gewijzigd t.o.v. de financiering en waarom moet een er derde onderzoek komen en wordt de Westelijke variant niet meer genoemd?

Stemming over onderzoek randweg

Middelharnis - De komende raadsvergadering valt de beslissing over het onderzoek van circa 100.000 euro naar de Oostelijke Randweg in Middelharnis. Worden de twee eerdere onderzoeken die hierover negatief oordeelden, in de prullenbak gegooid?
De NLGO vraagt zich af of we inderdaad 2200 bomen gaan kappen voor 1,5 ha asfalt. "Gaan we een brug bouwen over een historisch erfgoed van 30 miljoen en misschien wel meer? Worden de milieugevolgen wel goed overwogen voor de bewoners?”
In maart 2019 stelde het college vast dat een Oostelijke Randweg er alleen kan komen bij de bouw van 3000 tot 4000 woningen EXTRA aan de noordkant van Middelharnis. Toen vond het college dat niet acceptabel naar de rest van het eiland want daar zou niet meer gebouwd kunnen worden. "Het college zegt in 2019: "Oftewel, een consequentie van verdere uitbouw van de Westplaat is dat elders in de gemeente minder woningen gebouwd kunnen worden. Het is daarom niet aannemelijk dat we over kunnen gaan tot een forse woningbouwopgave als drager voor een nieuwe randweg". Wat is er veranderd tussen maart 2019 en nu?

Ook de milieuaspecten zijn tijdens de twee Raadsvergaderingen niet of nauwelijks aan de orde gekomen. De NLGO schreef in haar brief aan de Raad: "Ter indicatie voor de kap van één boom van 40 jaar zullen er 512 bomen van 5 jaar oud gecompenseerd moeten worden, om dezelfde CO2-vastlegging te kunnen behouden. Dus voor de compensatie voor dit bos: houtvolume, CO2 -opslag en fijnstof zou zijn 2.200 x 512 dit zijn ruim 1 miljoen bomen moeten worden geplant! Dat wordt lastig op Goeree Overflakkee, maar 10.000 bomen minimaal is zeker mogelijk. Verder is een bos meer dan alleen maar CO2-opslag!

Om op al deze vragen antwoord te krijgen heeft de NLGO een WOB-aanvraag (Wet Openbaar Bestuur) lopen bij de gemeente.