Van de bekkens die in totaal rond de 80 hectare beslaan, mogen de energiecoöperaties 20-40 hectare voor het drijvende zonnepark ontwikkelen
Van de bekkens die in totaal rond de 80 hectare beslaan, mogen de energiecoöperaties 20-40 hectare voor het drijvende zonnepark ontwikkelen

Locatie drijvend zonnepark voor lokale coöperaties

Voor een drijvend zonnepark bij de Krammersluizen in Zeeland is de voorovereenkomst getekend door Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en de energiecoöperaties Zeeuwind en Deltawind. Niet alleen de verwachte grootte van het zonnepark is bijzonder, ook de locatie. Voor haar bijdrage aan de energietransitie kijkt de rijksoverheid naar locaties die meervoudig gebruikt kunnen worden. Voor gronden van Rijkswaterstaat (RWS) gebeurt dit in het pilotprogramma Hernieuwbare energie op Rijksgrond. Hierin hebben de uitvoeringsorganisaties RWS, RVB en RVO de krachten gebundeld. De locatie Krammersluizen is het eerste project van dit pilotprogramma dat naar de markt gaat.

Zeeuwind en Deltawind zijn verheugd dat na een openbare procedure ‘Voornemen tot Overeenkomst’ het gebruiksrecht door het RVB aan hen gegund is. Van de bekkens die in totaal rond de 80 hectare beslaan, mogen de energiecoöperaties 20-40 hectare voor het drijvende zonnepark ontwikkelen. De doorstroming en de veiligheid van het scheepvaartverkeer staat daarbij voorop. Ook is er aandacht voor het behoud van de flora en fauna. De mogelijke impact die het zonnepark heeft op onder andere de natuur en waterveiligheid wordt nog nader onderzocht. Pas als dat goed in beeld is, kunnen vervolgstappen worden gezet. Daarbij is acceptatie van de plannen door bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties een essentieel onderdeel. Het gaat hier om een burgerinitiatief van twee lokale coöperaties, die veel ervaring hebben met het borgen van maatschappelijk draagvlak.

De coöperaties kennen de locatie goed. Eerder ontwikkelden Zeeuwind en Deltawind hier al succesvol het Windpark Krammer; het grootste burgerinitiatief van Nederland. De energiecoöperaties kunnen daardoor optimaal gebruikmaken van de al bestaande infrastructuur.

Sten Heijnis, werkzaam bij Rijkswaterstaat en manager van het Pilotprogramma Hernieuwbare energie op rijksgrond, is eveneens trots dat er getekend is: "Krammersluizencomplex is het eerste van de 10 pilotprojecten op areaal van Rijkswaterstaat dat naar de markt gaat. We hebben in de voorbereiding om Krammersluizen ‘marktgereed' te maken, veel geleerd over technische mogelijkheden en haalbaarheid van het project. Eén van de uitdagingen is dat het aan te leggen zonnepark gecombineerd moet worden met het primaire gebruik van het water, namelijk de werking van de sluis op het hoog- en laagbekken. Allereerst hebben we het potentieel van de locatie zorgvuldig onderzocht. Verder vinden we het evenals Zeeuwind en Deltawind belangrijk dat er aandacht is voor natuurwaarden. Hernieuwbare energie is belangrijk, maar we kijken tevens naar behoud van biodiversiteit en klimaatadaptatie."