De eerste steen van de lagere school uit 1907 brengt verleden en heden bij elkaar.
De eerste steen van de lagere school uit 1907 brengt verleden en heden bij elkaar.

Ouddorp krijgt een hypermoderne brandweerkazerne

Ouddorp- Het enthousiasme straalde vorige week woensdag van het gezicht van burgemeester Ada Grootenboer af. Niet alleen het mooie weer was daar debet aan. Nee: ‘Eindelijk heb ik weer eens de mogelijkheid om met een grote groep iets te vieren. Dat maakt me blij’.

Door Henk Blanke

En er was iets te vieren. Na een (te) lange tijd van wikken en wegen, van voor- en nadelen tegenover elkaar zetten, inspraakprocedures en nog veel meer formaliteiten, was het zover. De symbolische overdracht van de nieuwe brandweerkazerne in Ouddorp ging plaats vinden. De handeling was kenmerkend voor de nostalgie die de locatie oproept. Daar werd nl. de eerste christelijke lagere school gebouwd. Een school, die gefinancierd werd op een manier die we nu crowdfunding noemen. Maar toen werd het bedrag van 13000 gulden door de Ouddorpse gemeenschap bijeengeschraapt. De eerste steen van dat schoolgebouw, met daarin de datum 18-04-1907, werd door de burgemeester overhandigd aan Arjen Littooij, algemeen directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De steen wordt in het nieuwe gebouw ingemetseld en daarmee worden heden en verleden met elkaar verbonden.

Het juiste gebouw op de juiste plaats
De nieuwe kazerne wordt gebouwd aan de Hofdijksweg. De locatie, midden in het dorp, is niet onomstreden. Er was een grote groep mensen, die voorstander was om het gebouw buiten het dorp te situeren. Toch is uiteindelijk voor nieuwbouw op deze historische plek gekozen. Arjen Littooij: ‘Midden in het dorp is ook midden in de gemeenschap. En dat is wat bij Ouddorpers hoort'. De overwegingen om daarvoor te kiezen zijn echter van puur praktische en organisatorische aard. De meeste vrijwilligers, die het hart van de blusgroep vormen, wonen in het dorp en zijn dus zeer snel ter plaatse. De aanrijdtijden vanuit de kazerne zijn kort, zowel voor incidenten in het dorp als voor calamiteiten daarbuiten.
De nieuwe kazerne heeft een prachtige uitstraling. Het ontwerp past helemaal in het beeld van Ouddorp. De zwarte leien aan de buitenkant komen overeen met de zwarte schaaldelen, waarmee veel schuren in de omgeving zijn gebouwd. De kazerne biedt plaats aan drie brandweerauto's. Uiteraard is er een verblijf voor de brandweerlieden. Deze ruimte is overigens multifunctioneel. Het Rode Kruis vindt daar zijn les- en oefenruimte in. Geconcludeerd mag worden dat de Ouddorpse vrijwillige brandweer, na vele jaren geduld te hebben uitgeoefend, aan het eind van dit jaar een paleisje als kazerne gaat betrekken.





.