Het volgend jaar wordt het testen met het ophalen van afval (foto Dorien Kickert)
Het volgend jaar wordt het testen met het ophalen van afval (foto Dorien Kickert)

Verordening afvalstoffenheffing na lange discussie vastgesteld

Middelharnis – Voor de tweede maal stond de verordening afvalstoffenheffing op de agenda. Een nieuwe versie, want in deze aangepaste verordening wordt nu gesproken over een vast tarief voor 2021. Het variabele tarief schuift door naar 2022.

Door Dorien Kickert

Het herzien van de vorige verordening, die op 19 november jl. aan de raad was voorgelegd maar toen niet was vastgesteld, heeft te maken met de risico’s die worden gelopen als de startdatum van 5 juli 2021 niet wordt gehaald. Het gaat dan om het niet kunnen innen van de variabele kosten. Naast besluitvorming over deze verordening moest de raad zich ook buigen over een door de EVV en Groep Jan Zwerus ingediende motie waarin wordt verzocht om onderzoek naar nascheiding van PMD (plastic, metalen- en drinkverpakking). Nu wordt ingezet op scheiding bij de bron, wat volgens deze fracties niet nodig is. Hoewel de raad verrast was door deze onverwachte wijziging in de verordening, waren de reacties over het algemeen positief. ‘Beter ten halve gekeerd…(VKGO), ‘laten we de burgers ervan overtuigen dat goed scheiden loont (SGP), ‘komen we uit met dit tarief? (CU) waren enige van de vragen en opmerkingen. Wethouder Markwat stelde dat dit de beste oplossing is, dat er nu extra tijd is om alles te testen en dat ook de tarieven later worden bekeken. De raad ging in meerderheid met dit voorstel akkoord (25 voor, 3 tegen).

De tegenstemmers kwamen van EVV en Groep Jan Zwerus, die niet alleen grote problemen hadden met het nascheiden van PMD maar ook met het feit dat de raad geen keuzes was voorgelegd. Vele malen herhaalde Zwerus zijn standpunt, wat echter in de discussie over de motie averechts werkte. Raadsvoorzitter Grootenboer had moeite om alle kikkers in de mand te houden door de vele interrupties. De motie was, volgens het CDA, bovendien een jaar te laat, want die hoorde meer bij het vorig jaar unaniem vastgestelde Grondstoffenbeleidsplan. De VVD stelde voor om na evaluatie van dit jaar eens te kijken naar nascheiding, iets waar ook de PvdA voor voelde. De motie werd met 25 stemmen tegen en 3 voor verworpen.

Verslavingspreventie
Eveneens een levendige discussie over de beleidsnota verslavingspreventie. Een helder en leesbaar stuk, dat eigenlijk veel eerder had moeten verschijnen. De problematiek speelt al lang. Al jaren geleden was dit eiland bekend als het witte eiland, waar het geheim van Flakkee geen geheim was, zo refereerden zowel PvdA als SGP aan het verleden. Goed dat er nu wordt ingezet op meer openheid, om verslaving uit de taboesfeer te halen, door een integrale aanpak, zo werd opgemerkt. De PvdA was kritisch over het gebruik van het woord ‘overmatig’. Te weinig concreet, meende Petra ’t Hoen. Zij drong er, mede gesteund door de CU, met klem bij wethouder Bruggeman op aan om in het uitvoeringsprogramma de bekende term 18 NIX te gebruiken. Ook wees de PvdA op de kwetsbare gezinnen, waar vaak de basis voor verslaving wordt gelegd. Diverse fracties uitten hun tevredenheid over de aanpak via het 'IJslandse model', waarmee een concrete verandering van de leefomstandigheden wordt bewerkstelligd. Het CDA wees op sportbeoefening als preventiemiddel. Fractie Vol Vreugde vond het een belangrijke taak van ouders om hun kroost in de gaten te houden. Het CU pleitte voor integrale aanpak met samenwerking tussen veel organisaties, iets waar ook de SGP melding van maakte, omdat het een probleem van de hele samenleving is. Wethouder Bruggeman stelde dat de verslavingsproblematiek nu veel breder is opgepakt en dat de gemaakte opmerkingen in het uitvoeringsplan worden opgenomen. Hij gaat vol goede moed aan de slag. De beleidsnota werd unaniem vastgesteld.

Meerkosten fort
Lichte irritatie bij de raad over de meerkosten van de restauratie van het fort Prins Frederik. Hoewel de raad eerder was geïnformeerd over het feit dat deze duurder zou uitvallen, was er nu geen weg terug. Het CU vroeg zich af of de risico’s wel voldoende in kaart waren gebracht, VKGO wilde weten of er wel bedrijfsmatig was opgetreden, de PvdA wil volgende keer een realistischer begroting, CDA vroeg welke onvoorziene omstandigheden er nog meer aankomen? Wethouder Markwat was ook niet gelukkig met de situatie, maar werkendeweg bleek er meer gerestaureerd te moeten worden dan vooraf voorzien. Het is lastig om alle risico’s in te schatten. De Provincie heeft gelukkig ingestemd om 200.000 euro mee te betalen aan de meerkosten. Er is van geleerd, aldus de wethouder, en volgende keer wordt beter begroot. De raad ging na deze toelichting akkoord met het voorstel.

Starterslening
Ook de verordening starterslening 2020 kwam opnieuw voorbij, samen met het al eerder door PvdA, CDA en VVD ingediende amendement over dit onderwerp. De vorige keer staakten de stemmen, reden om het amendement opnieuw in stemming te brengen. Ondanks het vurige pleidooi van Liesbeth Keijzer, onder meer over Eilandmarketing waarbij mensen van buiten enthousiast voor op ons eiland worden gemaakt, bleken de tegenstemmers niet te vermurwen. Wethouder Markwat wees op de krapte op de woningmarkt, vooral voor starters. SGP-er Herweijer merkte op dat mensen die hier komen werken sowieso economisch gebonden zijn. De motie werd ditmaal met 15 tegen en 13 voor verworpen. De verordening werd vervolgens unaniem goedgekeurd.