Medeorganisator en bestuurslid van de Buutenplaets Kees van Wuyckhuyse twijfelt er niet aan dat het gaat lukken. (FotoGenic Marijana Pajovic)
Medeorganisator en bestuurslid van de Buutenplaets Kees van Wuyckhuyse twijfelt er niet aan dat het gaat lukken. (FotoGenic Marijana Pajovic)

Muziek op natuurspeelplaats de Bûûtenplaets 6 september

Natuurspeeltuin de Bûûtenplaets pakt opnieuw uit. Op zondag 6 september staan twee muzikale duo’s op de planken van het spiegeltheater. Amber & Jasper staan in hun muzikale benadering diametraal tegenover the Charades van Gerben en Frank. De verbinding vormt Ollie Quist met zijn verbazingwekkende goocheltrucs.

Zou het lukken? Medeorganisator en bestuurslid van de Bûûtenplaets Kees van Wuyckhuyse twijfelt er niet aan. "Dat eerste weekend met de Kik vond ik best spannend," geeft hij toe, "maak je beginnersfouten, zijn de vrijwilligers op hun taak berekend, heb je iets over het hoofd gezien? We werden ook direct in het diepe gegooid met windkracht 6 en slagregens. Gelukkig knapte het weer later op." Coronabeperkingen spelen parten ‘oorspronkelijk zouden we kunnen vluchten naar de zaal van het paviljoen, hopelijk komt die optie volgend jaar weer in beeld," vervolgt Kees, "maar met de hulp van uitbater Rob én het improvisatievermogen van het team hoefden we het publiek niet teleur te stellen.". Volgens Kees van Wuyckhuyse haalt de locatie het beste naar boven. "Eigenlijk is alles wat ik hier de afgelopen vier jaar georganiseerd heb een succes geworden. Misschien een beetje een verstopte plek maar de ligging en het uitzicht is adembenemend, zoiets heeft positieve invloed op ieders humeur."

Voor het tweede weekend wist de programmeur precies wie hij moest vragen. Amber & Jasper zijn graag geziene gasten op de strandtenten langs de Brouwersdam. Verzoek was of ze eens wat landinwaarts wilden komen. Hun antwoord "we hebben er vreselijk veel zin in, Huisfeestjes, bruiloften, strandfeesten of fijne achtergrondmuziek. Wat voor evenement jij ook hebt, bij Amber & Jasper ben je aan het goede adres. We spelen de allerleukste covers van vroeger en nu en stoppen die in een eigen jasje." Dat komt dus altijd goed.
Andere act op het verlanglijstje waren The Charades. Op de Flakkeese Dagen maakten ze indruk met hun pure muziekstijl. Wellicht iets te luidruchtig voor een natuurspeelplaats. Vandaar het verzoek of het ook een tandje minder, unplugged zou kunnen.

"Brutaal, hard en dynamisch staat er normaal gesproken in de biografie van Charades. Echter zal voor dit optreden op de Bûûtenplaets de volume knop een volle slag teruggedraaid worden met de uitvoering van een akoestische set door bassist Frank Mastenbroek en gitarist/zanger Gerben Kieviet. Samen gaan zij de harde gitaren en dromerige texturen strippen van hun geweld en terugbrengen naar de basis. Een mix tussen eigen muziek en covers van artiesten die hen inspireren of onderdeel zijn van het verhaal van Charades."
Heel iets anders zijn de wonderlijke goochelkunsten van Ollie Quist. Toen deze Rotterdammer er lucht van kreeg dat er op Flakkee iets gaande was, meldde hij zich spontaan. Dat hij zijn jeugd in Achthuizen doorgebracht heeft en tot de Jailhouse-clan van de eerste generatie hoorde is een voetnoot. Over zichzelf schrijft Ollie: "Wat in vredesnaam valt er nog toe te voegen aan het scala van goocheltrucs die deze aardkloot rijk is? Wat nog wel mogelijk is, is een act neerzetten die eruit springt. Gepokt en gemazeld door zijn vele shows voelt hij zich op het podium beter thuis dan in z’n eigen bed. De man heeft de gave dat het lijkt alsof het puur toeval is als een truc lukt."

Het activiteitenprogramma op de Bûûtenplaets is een experiment dat de omslag van aanleg van de natuurspeeltuin naar ontwikkeling van gebruiksmogelijkheden markeert. Eerder deze zomer maakte de dorpsraad een vliegende start met kinder- en tieneractiviteiten. Nu haakt de Bûûtenplaets daarbij aan, ondersteund door de gemeente Goeree-Overflakkee, met een programma voor alle leeftijden. Kindvriendelijk staat daarbij altijd centraal.

Vanwege Corona gevaar gelden bijzondere regels. Meer dan 150 personen zijn niet toegelaten. Wie eerst komt, wie eerst maalt. Aanmelden op het evenement op de facebook-pagina wordt aangeraden (hoewel dit geen reservering inhoudt).

Bij de entree dienen contactgegevens achtergelaten te worden, voor het geval dat…en een hospitality-team help bezoekers om afstand te bewaren. De Bûûtenplaets kent een beperkt aantal zitplaatsen, bezoekers wordt geadviseerd hun eigen strandmeubilair mee te brengen. Op die manier wil de Bûûtenplaets, ondanks besmettingsrisico, een leuk weekend organiseren. Het activiteitenprogramma van de Bûûtenplaets gaat door tot in oktober met een variëteit in muziektheater, sportevenementen, kunstworkshops en natuurexcursies.

Het evenement vindt plaats op zondag 6 september en start om 13.00 uur. De Bûûtenplaets vindt u op Mariadijk2 in Ooltgensplaat. De toegang is vrij. Een dag eerder op 5 september vanaf 13 uur zijn er ook twee activiteiten. Mirian Zimmerman gaat schilderen met grootouders en kleinkinderen. Kringloopboer Cornelis Mosselman leidt groepen rond over zijn ultramoderne kringloopboerderij.