Nuttige leefstijladviezen: Beweeg regelmatig (ga wandelen, zwemmen, blijf bezig, bijvoorbeeld in de tuin)
Nuttige leefstijladviezen: Beweeg regelmatig (ga wandelen, zwemmen, blijf bezig, bijvoorbeeld in de tuin)

Het zal je maar gebeuren! Over de preventie van dementie

Het zal je maar gebeuren, je vrouw krijgt de diagnose ‘ziekte van Alzheimer’. Ik had wel in de gaten dat er iets niet helemaal goed ging, dat ze dingen vergat. Irritatie bij mij als partner als ze iets al eerder had gevraagd, sleutels kwijtraakte…. Maar dat deed ik af met: iedereen vergeet wel eens wat.

Nu de diagnose bekend is, ga ik nadenken. Wat is er bekend over de ziekte van Alzheimer, waar komt dit vandaan, was het te voorkomen geweest? Zoekend op internet kom ik de site van Alzheimer Nederland tegen en vind daar veel informatie. Ook over preventie.

Dementie is niet te genezen en helaas is er ook nog geen medicijn beschikbaar. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven verklein je de kans de ziekte te ontwikkelen en vertraag je het beloop van de ziekte. Door leefstijladviezen na te leven zorg je voor een betere hersengezondheid. Daarnaast help je ook andere ernstige aandoeningen te voorkomen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Wetenschappers denken dat bijna een derde van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden als we allemaal gezonder gaan leven! Omgekeerd: als iemand ongezond leeft, neemt de kans op dementie toe. De risicofactoren zijn: roken, weinig bewegen, depressie, sterk overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte, weinig geestelijke activiteit en weinig sociale contacten.

Als ik dit rijtje goed bekijk, hebben mijn vrouw en ik ook wel een aantal risicofactoren. Misschien had ik toch beter naar de huisarts moeten luisteren en meer moeten bewegen en actiever moeten zijn, maar ja... Wij zijn meer van het gemak en zolang je geen echte klachten hebt, vind je het overbodig.

Verder lezend op de site van Alzheimer Nederland vind ik nog wat :
Wie de kans op dementie wil verkleinen, kan daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Niet alleen vijftigers, zestigers en zeventigers die gezond gaan leven kunnen de kans op deze aandoeningen flink omlaag brengen. Ook ónder de vijftig is gezond leven natuurlijk heel goed! En ook mensen die al een (chronische) aandoening hebben, bijvoorbeeld dementie, hebben baat bij een gezonde leefstijl. De boodschap is: wacht niet, begin er gewoon mee. Dat moet ik aan mijn kinderen vertellen!

Verder lezend kom ik nuttige leefstijladviezen tegen.
- Blijf actief en nieuwsgierig (ga bij een vereniging, heb een doel, een hobby, bijvoorbeeld knutselen of houtbewerken, puzzelen, zingen, iets leren zoals een vreemde taal, een eigen tuin, begin eens met een groentetuintje).
- Eet gezond (veel groente en fruit, mediterraan dieet - gebruik olijfolie in plaats van boter), rook niet.
- Beweeg regelmatig (ga wandelen, zwemmen, blijf bezig, bijvoorbeeld in de tuin)

Alzheimer Nederland heeft een gratis online training “Houd uw brein gezond” en een brochure “Kans op dementie verkleinen”, zie https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/oorzaken-preventie In de online training leert u in zes weken verrassende dingen over uw hersenen en de effecten van stress, slaap, eten en bewegen.

Nu ik dit allemaal weet, wil ik deze informatie doorgeven. Bij mijn vrouw zal het de diagnose niet kunnen veranderen, maar hopelijk kunnen we door een paar kleine aanpassingen het proces van de ziekte van Alzheimer vertragen.

Els Mulder
Vrijwilliger Alzheimer Nederland afdeling Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard

Wilt u meer weten over dementie, bezoek dan het Alzheimer Trefpunt op de eerste woensdag van de maand in het Wijkcentrum te Middelharnis. De eerstvolgende bijeenkomst is woensdag 2 september met een voorstelling van verhalenverteller Nico van Lent: “Mantelzorg” Aanmelden is noodzakelijk via alzgo38@gmail.com of bel 0187-483200

Kijkt u gerust ook eens op onze website (https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/goeree-overflakkeehoeksche-waard) of op onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/AlzheimerGO)

Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag zijn er activiteiten voor “Jong en Oud” op 19 september 2020, van 10 tot 15 uur, op de Nollehof , Nolleweg 1b te Melissant.