Frouke en Bram Bienefelt met hun prachtige boeketten. (Foto: Cora de Boed)
Frouke en Bram Bienefelt met hun prachtige boeketten. (Foto: Cora de Boed) Cora de Boed

Opbrengst bundelverkoop naar De Vliedberg

Ouddorp - Midden tussen de zonnebloemen en op gepaste afstand van anderhalve meter, is de gedichtenbundel ‘Moedig op zoek’ van Frouke Bienefelt gepresenteerd tijdens een informeel samenzijn in de tuin van de familie. De bundel is te koop bij Bruna in Ouddorp en bij Van der Boom in Sommelsdijk. De gehele opbrengst ervan bestemt Frouke voor verzorgingshuis De Vliedberg in haar woonplaats. Niet door een geldbedrag te geven, maar iets waar de bewoners en personeel wat aan hebben. Zij is daarover in gesprek met De Vliedberg.

Door Cora de Boed

Zelf ken ik Frouke al jaren van De Reizende Dichters, zij is er van meet af aan bij betrokken, 12 jaar alweer. Met haar gevoel, vanuit haar ziel en vanuit haar hart, zo schrijft Frouke haar ervaringen en belevenissen in het dagelijkse leven op. Op de manier zoals Frouke dicht, de juiste kern raken van het verhaal, de juiste betekenis. Dat geeft mensen die het lezen, moed en kracht om door te gaan. En het is juist zij, door moed en kracht verzameld om haar bundel ‘Moedig op zoek’ samen te stellen met hier en daar ook eigen schilderwerk te laten zien.

Het plan om deze bundel te maken, werd zeker gestimuleerd door Niels Snoek, die haar letterlijk over de streep trok om dit te doen. Daarom is Frouke veel dank aan hem verschuldigd. Zij heeft iemand nodig die in haar gelooft en haar een steuntje in de rug geeft. “Anders komt er niets van terecht”, zegt ze zelf. Ze is blij dat haar kinderen en kleinzoon ook op deze speciale avond aanwezig zijn. “Want schrijven is mijn lust en mijn leven. Eerst dacht ik nog dat gedichten uitgelegd moesten worden. Hoe en waarom ik iets geschreven had. Maar nu weet ik dat eenieder er iets anders in ziet. Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft. Dat is altijd goed. Terug naar je basis gaan, daar heb je in je leven wat aan.”
Ook haalt Frouke presentator van de literaire cafés aan. Dat Herman Maas in kwestie altijd een persoonlijke noot heeft voor degene die gedichten voordraagt. Herman wil daar graag op ingaan. Hij leerde Frouke meer dan tien jaar geleden kennen. “Voor mij was het belangrijk dat ik jouw gedichten meteen kon begrijpen, want op school heb ik nooit een voldoende voor Nederlands kunnen halen. Wat ik het meest waardeer in jouw gedichten is, dat je een ingewikkeld iets in weinig woorden duidelijk kunt beschrijven, terwijl veel mensen daar juist heel veel woorden voor nodig hebben.” Herman haalde ook aan dat het lang geduurd heeft voordat hij een bundel van Frouke in zijn boekenkast heeft kunnen zetten, maar nu met deze uitgave lukt dat.

Melancholiek
Niels Snoek begon met de periode na de langste dag op 21 juni, dat dit hem melancholiek maakt, omdat de dagen dan weer korter worden en we langzaamaan weer naar de winter gaan. “Frouke heeft ook veel melancholieke gedichten geschreven. Ze schrijft het al in haar voorwoord: Weemoedig verlangen.” Ooit werkten hij en Frouke aan Poëzie door de eeuwen heen. Niels haalt Zwerversliefde aan van A. Roland Holst: “Wij zijn maar als blaren in de wind, ritselend langs de zoom van oude wouden en alles is onzeker, en hoe zouden wij weten wat alleen de wind weet, kind.”

Ook kon Niels melden dat het winnende gedicht ’Naar het licht’ de cultuurprijs 2018 Frouke opleverde, in september op de muur van het gemeentehuis in Middelharnis te zien is.

Zoon John las een gedicht voor dat hem het meest aansprak uit de nieuwe bundel. Hij heeft evenals zijn vader veel waardering voor moeders’ werk. “Hoe zinnig zitten ze, de vergenoegde vergelijkers, de platvormkijkers. Men is te corpulent, te slank, te kaal, vulgair of te brutaal, te enthousiast, te zeurderig, niet in gesprek, te vrijgevig of een vrek, dat zien de vergelijkers, de eenzijdige platvormkijkers. Voorbarig concludeert de neetoor, wie volmaakt is, simpel of een idioot, u schat ik hoger in waarde terrasgenoot.”

Iedereen heeft genoten, waarvan Frouke zelf het meest!