Klaprozen in de berm met zaaddoosjes en bezoek van een bij.
Klaprozen in de berm met zaaddoosjes en bezoek van een bij.

Klaproos (Papáver rhoéas) kleurt de bermen rood

De klaproos kleurt in juni de bermen rood. De naam werd al in de Romeinse tijd gebruikt. Over de oorsprong van de naam zijn de meningen verdeeld.

Door Nick Ehbel

Sommigen beweren dat die is afgeleid van het Keltische papapap (kinderbrij of kinderpap), omdat men het sap van de Slaapbol of van de Klaproos aan het eten van de kinderen toevoegde, zodat ze spoedig in slaap zouden vallen.
Anderen menen dat de naam afkomstig is van capio (ik pak aan, ik omvat) waaruit capaver is ontstaan en tenslotte tot papaver vervormd is in de betekenis van vat of beker in verband met de vorm van de zaaddoos.
Een andere verklaring is dat de naam afgeleid kan worden van papare (eten) omdat de zaadjes gegeten werden. Dat doen wij nog als we maanzaadbroodjes eten. Plinius schreef al over de gewoonte om brood met de zaadjes te bestrooien voor ze de oven in gingen. Ook het brood dat op sabbat door joden wordt gegeten wordt nog steeds met deze zaadjes bestrooid ter herinnering aan de overvloed van manna in de woestijn. Voor alle duidelijkheid: de zaden bevatten geen slaapverwekkende stoffen!

De soortnaam rhoeƔs is afgeleid van het Griekse rhyas dat afvallend betekent, omdat de bloemblaadjes al snel afvallen nadat de bloem geplukt is.