De aanschaf van een nieuw kitten is vaak een spannende gebeurtenis, zo’n nieuwe aanwinst zal immers uw leven gaan veranderen.
De aanschaf van een nieuw kitten is vaak een spannende gebeurtenis, zo’n nieuwe aanwinst zal immers uw leven gaan veranderen.

Een nieuwe kitten in huis

U heeft een nieuw kitten in huis, gefeliciteerd! De aanschaf van een nieuw kitten is vaak een spannende gebeurtenis, zo’n nieuwe aanwinst zal immers uw leven gaan veranderen! Als het uw eerste kitten is, dan is het heel normaal om veel vragen te hebben. Maar ook als u katten heeft (gehad), kan wat extra informatie over “hoe het ook alweer zat” erg handig zijn.

De eerste maanden is de beste voeding een dieet specifiek voor kittens of rauw vlees speciaal voor katten. Er moeten voldoende voedingsstoffen in zitten, maar ook zeker voldoende energie. Uw kitten moet meerdere keren per dag kleine beetjes eten krijgen. Kattenmelk mag u erbij geven, maar het is zeker niet noodzakelijk.

Ontwormen
Vrijwel elk kitten is bij de geboorte besmet met spoelwormen, ook al is de moederpoes goed ontwormd. Een kitten zal via de melk besmet raken met de eieren van de spoelworm.
We adviseren om uw kitten 3 keer te ontwormen met 2 weken tussentijd. U kunt daar op 4 weken leeftijd mee beginnen. We adviseren dan op 4, 6 en 8 weken leeftijd te ontwormen, en vervolgens op 4 maanden.
Vanaf 6 maanden leeftijd adviseren we om katten 4 keer per jaar te ontwormen, zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn. De spoelworm is ook besmettelijk voor de mens en met name kinderen zijn er erg gevoelig voor. Niet alleen de spoelworm wordt door de ontworming aangepakt, maar ook de lintwormen en haakwormen.

Vlooien
Een aantal vlooien kan voor uw kitten erg vervelend zijn, maar een vlooienplaag kan levensbedreigend zijn. Ze springen van een andere kat, hond, konijn of uit de omgeving (bijvoorbeeld van uw schoenen) op uw kitten. Het hele jaar door kunnen vlooien een plaag worden, zeker als de vlooien binnenshuis komen. Daarom adviseren we om uw kitten goed te controleren op vlooien en zo nodig te behandelen.
Vergeet niet dat als één dier vlooien heeft, dat dan alle dieren in de omgeving behandeld moeten worden!!

Vaccinaties
Om uw kitten te beschermen tegen besmettelijke ziekten adviseren wij om hem in het eerste levensjaar 2 keer te vaccineren. Door dit vaccin wordt een bescherming opgebouwd tegen niesziekte en kattenziekte. Het advies is om op 9 weken leeftijd de 1e vaccinatie te geven. De herhalingsvaccinatie moet 3 weken erna gegeven worden.
Als uw kitten niet de vaccinatie op 9 weken heeft gehad, dan is er geen reden tot paniek! We adviseren dan wel zo spoedig mogelijk de vaccinatie te geven om zo de bescherming op te bouwen, de booster moet dan weer 3 weken erna gegeven worden.

Tekst: Diyenne Snijders – Voedingsdeskundige www.vitadier.nl