Een herwaardering van de natuur uit zich in vele bezoekers in natuurgebieden en in de manier waarop mensen met hun tuin omgaan.
Een herwaardering van de natuur uit zich in vele bezoekers in natuurgebieden en in de manier waarop mensen met hun tuin omgaan. Getty Images/iStockphoto

Nationaal tuinonderzoek: 81% wil iets extra's doen

Uit het Nationaal Tuinonderzoek blijkt dat 81% van de deelnemers iets extra’s wil doen voor de natuur. Natuurmonumenten deed onderzoek naar ruimte voor natuur in Nederlandse tuinen. 43.942 mensen vulden de enquête in. Dat grote aantal laat zien dat ‘de groene tuin’ zeer actueel is. En dat is goed nieuws voor de natuur: ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin, als daar meer ruimte komt voor natuur, profiteren heel veel planten en dieren daarvan.

Respondenten werd gevraagd of ze wat extra’s wilden doen voor de natuur in hun tuin. Bijvoorbeeld of ze een rommelhoekje wilden maken, een waterbak neerzetten, een nestkast of insectenhotel ophangen. 81% van de deelnemers wil minimaal één ding extra doen voor de natuur. Het zijn kleine aanpassingen maar voor dieren van grote waarde. Koolmezen, egels, bijen of vlinders vinden zo voedsel, veiligheid en de mogelijkheid om zich voort te planten. De tuin is dan niet alleen een plek voor een kop koffie op het terras of de barbecue, maar ook een aantrekkelijker leefgebied voor dieren.

Opvallende uitkomst is dat oudere mensen een groenere tuin hebben. 67% van de mensen ouder dan 50 jaar heeft minder dan de helft van de tuin betegeld, tegenover 48% van de mensen jonger dan 50 jaar. Maar er is hoop: de jongere generatie heeft juist grotere ambitie om natuur meer de ruimte te geven in hun tuin.