CU informeert naar aantal dak- en thuislozen op het eiland

Middelharnis - De Christen Unie heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld naar aanleiding van een bericht vanuit de rijksoverheid over dak- en thuisloze mensen. Een citaat uit het bericht: "Het aantal dak- en thuisloze mensen in Nederland is onacceptabel groot. We komen woonplekken en begeleiding voor deze groep tekort, de coronacrisis heeft dat nog maar eens pijnlijk duidelijk gemaakt. Met deze 10.000 extra woonplekken en €200 miljoen voor begeleiding maken we een goede start met een echte oplossing voor deze kwetsbare groep mensen. Deze aanpak moet een doorbraak vormen in een systeem dat vast zit. Ook voor de langere termijn moet er een omslag plaatsvinden, waarbij niet opvang maar wonen, mét de benodigde begeleiding, het uitgangspunt is. Alleen als er echt geen andere mogelijkheid is, verblijven mensen in de opvang, maar nooit langer dan drie maanden. Ik ben heel blij met de zeer brede steun voor deze nieuwe en ambitieuze aanpak. Samen met gemeenten, woningbouwcorporaties, aanbieders, cliëntenorganisaties en andere betrokken partijen moeten we dit waarmaken," aldus staatssecretaris Blokhuis.

Volgens de Christen Unie is er tijdens de maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en aan het begin van de nieuwe raadsperiode veel gesproken over dak- en thuisloze mensen op het eiland. In het bijzonder de jongeren werden vaak genoemd. Vervolgens werd hierover ook een stukje opgenomen in het coalitieakkoord; “Het mag niet voor komen dat thuis- en daklozen op ons eiland geen onderdak kunnen vinden. Jongeren die zorg vragen, moeten adequaat opgevangen worden.” De fractie wil nu graag weten of inmiddels duidelijk is hoe groot de groep dak- en thuisloze mensen op het eiland is, wat er sinds 2018 gedaan is om deze groep te ondersteunen en of er door de geboden hulp al sprake is van een afname van het aantal dak- en thuisloze mens.


Spierfonds zoekt collectanten en collecteorganisatoren

Van 6 tot en met 12 september is de collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds. In deze week zetten vrijwilligers door heel Nederland zich in voor de strijd tegen spierziekten. Het Spierfonds is de aanjager van de strijd tegen spierziekten en financiert wetenschappelijk onderzoek. De collecteweek is één van de belangrijkste inkomstenbronnen om deze onderzoeken te financieren en daarom kunnen zij álle hulp gebruiken. Het Spierfonds krijgt geen overheidssteun en is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers.