Gezellig napraten op het terras van golfclub Roxenisse. De derde helft kan weer gespeeld worden.
Gezellig napraten op het terras van golfclub Roxenisse. De derde helft kan weer gespeeld worden.

Golfclub Roxenisse kruipt uit de Coronatijd

Melissant- Waar loop je de minste kans om met het Coronavirus besmet te worden? Juist: in de buitenlucht. Wat is belangrijk voor je gezondheid? Alweer juist: sporten. En toch besloot het Outbreak Management Team in al haar wijsheid in maart alle golfbanen te sluiten.

Door Henk Blanke

Wachten werd dus het devies van iedere golfer. En dat duurde (te) lang. Maar: 'Ieder nadeel heb z'n voordeel', is een gevleugelde uitdrukking geworden. Als er niet gespeeld wordt, is dat wel een uitgelezen kans om de baan grondig onder handen te nemen. En zo werd de nieuwe hole 1 versneld aangelegd. De daaruit voortvloeiende werkzaamheden, zoals het dichten van een bunker en het inzaaien van gras konden zonder enige vertraging worden uitgevoerd.
Gelukkig kwam er op 3 mei een lichtpuntje. De jeugd tot 18 jaar mocht onder strikte regels de baan weer betreden en een potje golf spelen.
En slechts een week later kwam er, out of the blue, een grote versoepeling. Op 10 maart konden ook de senioren, lees: degenen die ouder zijn dan 18 jaar, weer gebruik maken van de golfbaan. Het bestuur van de vereniging had zich gedurende de lockdown minutieus voorbereid op dit besluit. Het draaiboek ervoor was tot in de kleinste details gereed. De exercitie kon beginnen.
Wel moest door de spelers een groot aantal regels in acht worden genomen. De tijd waarop je wilde spelen moest online gereserveerd worden. Iets wat in de clubhistorie nog nooit was voorgekomen. Zo maar je auto neerzetten op één van de vele parkeerplaatsen kan ook al niet. Parkeren is aan strenge regels gebonden. Tussen iedere parkeerplek moet er één onbezet blijven. Duidfelijk zichtbaar, want een rood-witte pilon verspert de parkeergelegenheid. Voor je gaat spelen moet je je melden bij de baancommissaris, die achter een scherm, gedemonteerd uit een buggy, je reservering controleert. Iedere tien minuten mag er een shift van maximaal drie spelers van start. Deze moeten uiteraard de 1,5 meter afstand bewaren. Tussen de flights moet minstens één baan ruimte gehandhaafd blijven. De cups, waarin de bal geput moet worden, zijn verhoogd. De markeringsvlag mag niet aangeraakt worden. De bunkers kunnen niet aangeharkt worden. Looproutes zijn tot in details aangegeven. Alles om contact zoveel mogelijk te vermijden en de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.
En dan wordt het 1 juni. Om 12 uur precies mogen de terrassen weer open. Maar alles weer volgens al die strenge regels. Op de tafels zijn markeringen aangebracht, waarachter de stoel geplaatst kan worden. Alles precies uitgemeten op 1,5 meter. Maar dat mag de pret niet drukken. Want, van één van de belangrijkste zaken kan weer met volle teugen genoten worden: de derde helft. Ook golf is en blijft een gezelligheidssport.