Tot zijn verwondering zag fotograaf Wil van Balen dat het op d'n Diek krioelde van de vuurwantsen.
Tot zijn verwondering zag fotograaf Wil van Balen dat het op d'n Diek krioelde van de vuurwantsen. Wil van Balen

Vuurwantsen op d'n Diek -
gekiekt door Wil van Balen

Middelharnis - Onze Hellevoetsluise fotograaf Wil van Balen liep afgelopen zaterdag met zijn vriendin Sjanie over de winkeldijk in Middelharnis. Daar zagen zij tot hun verwondering dat het er krioelde van de vuurwantsen. Zoals gebruikelijk in zo'n geval maakte Wil er foto's van en die werden onmiddellijk door de redactie van Groot Goeree-Overflakkee op de website www.ggof.nl geplaatst. Reden om nader in te gaan op dit natuurverschijnsel.

Door Nick Ehbel

De vuurwants (Pyrrhocoris apterus) is een insect uit de onderorde wantsen en de familie vuurwantsen. De vuurwants is bontgekleurd met een overwegen helder rode kleur. Er is een patroon van zwarte lichaamsdelen en vlekken waaraan het insect te herkennen is. In grote delen van Europa kan men dit insect tegen komen.

De wants is een planteneter die soms ook wel dode of levende insecten eet. Hij kan niet vliegen en komt zo nu en dan massaal voor bij lindebomen en favoriete voedselbronnen. Dat komt vaak voor in bewoond gebied zoals nu op de winkeldijk. In het nauw gedreven kan hij steken en een onaangename geur verspreiden.

De wetenschappelijke naam van de wants komt uit het Grieks en betekent letterlijk rood insect (Pyrrho-coris) zonder vleugels (a-pterus).