Harlekijnen op Hompelvoet (Foto: Kees de Kraker)
Harlekijnen op Hompelvoet (Foto: Kees de Kraker) Kees de Kraker

Waar zitten de meeste harlekijnen?

Goeree en Texel zijn in een stille race gewikkeld wie er het meeste heeft: de vroeg bloeiende harlekijn. Het orchideetje is genoemd naar de streepjes op de buitenste bloemblaadjes, die iets van een ouderwetse harlekijn zouden hebben. Het is een echte voorbode van de zomer, bloeit vanaf 1 mei en heeft in juni weer volle zaaddoosjes.

Door Rolf Roos

Harlekijntjes zijn sterk achteruitgegaan door ontwatering en stikstofvervuiling, maar door goed + duur beheer zijn ze toch nog te zien. Hier en daar staan ze ook te pronken in de Goereese duinen.

Vanaf 1993 zijn harlekijnen in toenemende aantallen aangetroffen op de Hompelvoet, buitenbeentje van Goeree in de Grevelingen. Een schelpenrijke zandplaat werd door adequaat beheer met paarden en maaien een van de rijkste reservaten van ons land. Het is er schraal, de vegetatie is kort en daarvan houden harlekijnen, ook al wordt er wel eens eentje gegeten door de paardjes.

Volgend jaar
Wie ze wil zien moet geduld hebben tot volgend jaar. Maak in 2021 dan een afspraak met een beheerder, want om ze zelf te zien is een gids met permissie noodzakelijk. Of stap eens rond 1 mei in de Westhoofdvallei nabij de vuurtoren van de fiets af want vanaf het fietspad zijn goed zijn te zien tussen de kieviten.

Filmpje
Wie nog een beeld van dit voorjaar wil hebben: een filmpje van Kees de Kraker, bewaker en onderzoeker op de Hompelvoet, staat op www.duinenenmensen.nl. Daar staan ca 100000 harlekijnen; op Texel meer dan een miljoen.