speciale aandacht voor ‘Nog lange niet’, 'De Hongerspelen - De ballade van slangen en zangvogels’ en 'Expeditie Achtertuin’.
speciale aandacht voor ‘Nog lange niet’, 'De Hongerspelen - De ballade van slangen en zangvogels’ en 'Expeditie Achtertuin’.

Heleens boekentips tijdens de Spannende Boeken Weken

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. Voor juni heeft zij speciale aandacht voor ‘Nog lange niet’ van M.J. Arlidge, 'De Hongerspelen - De ballade van slangen en zangvogels’ van Collins en 'Expeditie Achtertuin’ door Bas van Oort & Dirk Wijnand de Jong.

Door Nick Ehbel

Iedere maand komen een fictie, een jeugdboek en een non-fictie aan de orde. Heleen vertelt kort de inhoud van elk boek en geeft achtergrondinformatie waar ze dat nodig vindt..

'Nog lang niet' - M.J. Arlidge
Deel 9 van de Helen Grace-serie. Heleen: heeft dit boek uitgekozen omdat de Spannende Boeken Weken zijn begonnen. Bij aankoop van €15 aan Nederlands talige boeken krijg je er ook een cadeau boekje bij. En dat is toevallig door dezelfde auteur geschreven en het heet ‘Wat jij niet ziet’.

Over de inhoud van ‘Nog lange niet’ vertelt Heleen:“ ‘Je hebt nog één uur te leven.' Dat is het enige wat uit de telefoon klinkt voor er wordt opgehangen. Is het een misplaatste grap? Een verkeerd nummer? Een misverstand?

Alles is beter dan de gruwelijke waarheid: dat iemand zijn slachtoffers zestig minuten lang nauwlettend in de gaten houdt… en dan toeslaat. Terwijl het dodenaantal oploopt, raakt Helen Grace verstrikt in een race tegen de klok. Maar de dader blijft haar steeds een paar stappen voor. Helen heeft geen motief, geen verdachten en geen aanwijzingen.

Totdat blijkt dat alle slachtoffers deel waren van eenzelfde vriendengroep. Een vriendengroep voor wie elk telefoontje nu het laatste kan zijn, want wie opneemt is voorgoed verloren.”
De Hongerspelen - De ballade van slangen en zangvogels’ – Suzanne Collins
Het tweede boek is dit keer een jeugdboek, voor jong volwassenen. Het is het nieuwe deel van De Hongerspelen van Suzanne Collins. Hiervoor zijn er drie boeken geweest van De Hongerspelen. De boeken zijn ook verfilmd.

Heleen vertelt: “Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans om roem en succes als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe zal het verder gaan met hen? Dat hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn debuut naar de overwinning helpen. Maar de kansen zijn niet in zijn voordeel.

Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te worden van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn hij en zijn tribuut verbonden door het lot. Elke keuze die hij maakt, kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang.

In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint hij mee te leven met zijn tribuut en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt, de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.”

'Expeditie Achtertuin' - Bas van Oort & Dirk Wijnand de Jong
Ontdek de Nederlanden. “Vanwege Corona kunnen we natuurlijk niet alle kanten op,” vertelt Heleen en vervolgt: “Dit jaar zal de reis voornamelijk binnen Nederland plaats vinden. Maar in dit boek maak je een echte ontdekkingstocht door eigen land."

"Na bijna decennialang alle uithoeken van de wereld te hebben bezocht, besloten reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong dat het tijd werd om hun eigen land beter te leren kennen. Via het strand van Katwijk, de heide van de Posbank, Rotterdamse kades en Friese vaarten reisde het duo een jaar lang door Nederland om met gevaar voor natte voeten en ontmoetingen met grote grazers elke keer weer tot een eensgezinde conclusie te komen.

Je hoeft niet de hele wereld over te reizen om iets moois te zien.”