Goeree-Overflakkee levert concept-RES op

Goeree-Overflakkee gaat de uitdaging aan om op het gebied van energiebesparing, aardgasalternatieven en duurzame mobiliteit forse stappen vooruit te zetten. Het Zuid-Hollandse eiland is al goed op weg als het gaat om de productie van wind- en zonne-energie, dus daar hoeft de focus niet op gericht te zijn. Sterker nog: er wordt niet uitgegaan van verdere uitbreiding van het vermogen aan windenergie.

Dat staat te lezen in de concept-Regionale Energiestrategie. Sinds kort is het ontwerp online in te zien, als eerste stap naar een definitieve RES.

Om nu de benodigde verduurzamingsstappen te kunnen zetten, is samenwerking nodig. Het zijn bewoners en de ondernemers zelf die hier aan zet zijn. Dat kan van klein naar groot, van het isoleren van de eigen woning, elektrisch rijden of zonnepanelen op het dak tot als wijk of dorp gezamenlijk van het aardgas afstappen en overstappen op elektrisch verwarmen. De gemeente informeert, ondersteunt, begeleidt, brengt samen. Doel is dat in 2030 20 % van de buurten aardgasvrij is.