De parkeermogelijkheden bij de Dabbehof worden nader bestudeerd (foto Jacquelien Wielaard)
De parkeermogelijkheden bij de Dabbehof worden nader bestudeerd (foto Jacquelien Wielaard)

Verkeerscirculatieplan Oude Tonge geeft betere doorstroming

Middelharnis – Unaniem stemde de gemeenteraad vorige week in met het geactualiseerde Verkeerscirculatieplan Oude Tonge. Het plan bevat diverse projecten die de verkeersveiligheid en doorstroming in dit dorp moeten bevorderen. De totale kosten worden geraamd op 741.000 euro. Binnen de begroting is voor een groot gedeelte dekking voor de uitvoering van het plan.

Door Dorien Kickert

Het verkeerscirculatieplan (VCP) Oude-Tonge is in 2005 vastgesteld en gaat voornamelijk over de bereikbaarheid van het winkelcentrum Dabbehof. Door de aanleg van het winkelcentrum moest er een plan komen om de circulatie van het verkeer in het dorp te reguleren. In de loop der jaren kwam een aantal knelpunten aan het licht die in het VCP niet waren voorzien. Ook leidden nieuwe ontwikkelingen tot nieuwe inzichten. De verkeerssituatie moet nu dan ook hier en daar worden aangepakt. Op 12 mei 2018 nam de gemeenteraad de actualisatie van het VCP Oude-Tonge voor kennisgeving aan. Hierna is dit geëvalueerd met o.a. de dorpsraad en de ondernemersvereniging. In maart 2019 stelde het college de conceptversie van het verkeerscirculatieplan Oude-Tonge Uitwerking Actualisatie vast en gaf dit vrij voor een laatste sessie met de dorpsraad, de ondernemersvereniging, inwoners en andere belanghebbenden. Na deze ronde zijn enkele aanpassingen gedaan. Naast de zeven in het VCP opgenomen projecten zijn er in verband met de ontwikkeling van het bestemmingsplan Recreatieterreinen wellicht aanvullende maatregelen nodig op het Handelsterrein, de Kaai, de Oostdijk en/of de Oudelandsedijk. Deze staan echter los van het VCP omdat de kosten nog niet bekend zijn. De zeven projecten zijn: handhaving gesloten verklaring Kaai voor motorvoertuigen, aanpassen markering kruispunt Molendijk/ Oostdijk/ Herendijk, parkeeronderzoek Dabbestraat, verkeersplateaus Ruychrockstraat, rotonde Stationsweg/Eisenhowerlaan, aanpak kruispunt N498/ Oudelandsedijk en verkeersplateau Oostdijk/ Ruychrockstraat.

Hoewel de fracties positief waren werden wel enige kanttekeningen gemaakt, met name over de situatie rond de Ruychrockstraat. Zijn plateaus in deze straat wel afdoende als snelheidsremmers en kan het zware vrachtverkeer worden geweerd, zo was de vraag van diverse fracties. Kan er worden gekeken naar een combinatie van werkzaamheden? En hoe zit het met de financiën? Wethouder Feller gaf aan dat er nu was gekozen voor een beperkte aanpak, met snelheidsremmers en het ontmoedigen van doorgaand vrachtverkeer. Als dat niet helpt wordt gekeken naar andere maatregelen. De raad was tevreden met de beantwoording en stelde unaniem het VCP vast.

Erfgoedverordening
Eveneens positieve geluiden over de nieuwe erfgoedverordening en complimenten over het feit dat diverse partijen hierover zijn geraadpleegd. Het doel van deze verordening is dat de gemeentelijke regelgeving voor wat betreft erfgoed aansluit bij de landelijke wetgeving. Alle fracties bleken veel belang te hechten aan zowel het materiële erfgoed, maar zeker ook het immateriële erfgoed zoals kunst en cultuur. Voor de verplaatsing van de markt van Sommelsdijk, in de verordening genoemd als cultureel erfgoed, werd door vrijwel alle sprekers aandacht gevraagd. De VVD verzocht het college expliciet te communiceren dat deze verplaatsing slechts tijdelijk is. Bij het agendapunt Mondelinge vragen kwam de VKGO nogmaals op dit onderwerp terug. De SGP had opmerkzaam geconstateerd dat de verordening er al sinds 2018 lag en informeerde hoe actueel deze verordening nu nog was. Wethouder Both, geassisteerd door ambtenaar Witte, kon deze laatste vraag in ieder geval positief beantwoorden en ook de overige vragen tot tevredenheid beantwoorden. Ook dit voorstel werd vervolgens unaniem goedgekeurd.

Moties
Twee moties, de een ingediend door VKGO en groep Jan Zwerus, de andere door de PvdA, konden niet op genoeg draagvlak rekenen om te worden aangenomen. De eerste motie betrof het tegengaan van de uitrol van het 5G netwerk op Goeree-Overflakkee tot het moment dat er meer duidelijkheid is over de mogelijke stralingseffecten op mens en dier. Het college werd ook verzocht een brief te sturen aan de Tweede Kamer om de ongerustheid onder de burgers kenbaar te maken. Met dit laatste konden enkele fracties, zoals SGP en CU wel meegaan. ‘Er is nog veel onzekerheid over de gezondheidseffecten,’ stelde Jaap Willem Eijkenduijn, die er tevens op wees dat de landelijke PvdA al had verzocht om een extra onderzoek hiernaar. Ondanks de gedeelde zorgen wilde een grote raadsmeerderheid deze motie niet steunen, omdat deze rechtstreeks ingaat tegen het landelijk beleid. Een tekstwijziging met alleen het verzoek om een brief te sturen was niet bespreekbaar bij de VKGO/groep Jan Zwerus. De motie werd ongewijzigd in stemming gebracht en verworpen met 6 voor en 20 stemmen tegen. Wethouder Bruggeman kon toch een toezegging doen: het onderwerp staat op de agenda van de dialoogavond van 8 oktober en intussen verzoekt hij de VNG om meer informatie over dit onderwerp.

Ook de motie van de PvdA kreeg geen steun en werd daardoor ingetrokken. In de motie verzocht de PvdA om de Spuistraat in Middelharnis deze zomer af te sluiten voor alle verkeer, zodat er terrassen kunnen worden geplaatst ten behoeve van de horecaondernemers. Vanaf 29 mei geldt in de Spuistraat eenrichtingsverkeer vanuit de Kaai richting Soldatenplein. Dit besluit zou dan moeten worden uitgesteld. Burgemeester Grootenboer gaf aan dat zij al veel verzoeken om uitbreiding van terrassen had ontvangen en ook had ingewilligd, maar niet van horecaondernemers uit dit gebied. Omdat alleen EVV de motie wilde steunen, bracht de PvdA de motie niet in stemming maar trok deze in.