In online video’s delen jongeren, onder wie radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal, hun ervaringen.
In online video’s delen jongeren, onder wie radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal, hun ervaringen.

Campagne ‘Deel je zorg’ voor jonge mantelzorgers

In Nederland is een op de vijf jongeren mantelzorger. Het geven van mantelzorg geeft jongeren een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijkertijd vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s.

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven.

Informatie
De campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert jonge mantelzorgers over hun zorgen te praten of hulp te zoeken. Kijk voor meer informatie op: mantelzorg.nl/jongzorgen Stichting ZIJN heeft gratis mantelzorg informatie tasjes beschikbaar voor jonge mantelzorgers. In het tasje zitten onder andere Huppla-kaarten, een Bordjevol Giftset en flyers met informatie. Wil je zo’n tasje, stuur dan een mailtje naar c.vermeulen@zijngo.nl