Afbeelding
Foto:

Kinderen pakken het snelst de draad van het leven weer op, zelfs na de meest traumatische ervaringen.

Deze foto werd gemaakt in maart 1953 in het dorpje Herkingen aan de Grevelingen. Ruim een maand na de Ramp weet de jeugd zich uitstekend te vermaken met allerlei aangespoeld wrakhout en ander materiaal. De foto werd gemaakt door de heer van Duin van Anefo en maakt deel uit van de collectie van het Nationaal Archief. Op Wikipedia Commons zijn meerdere foto's uit maart 1953 van Herkingen te vinden.

Het water is door de eeuwen heen een bedreiging voor Herklngen geweest. Er waren vier nieuwe bedijkingen nodig voordat de polder definitief droog bleef. De eerste bedijking was rond 1420. Deze polder behoorde toen aan het klooster van de Regulieren van Rugge te Brielle en aan het Kartuizer klooster te Zelem. Deze kloosters verhuurden de polder aan schaapherders. Maar spoedig overstroomde de polder opnieuw. Dat gebeurde daarna nog 4 keer voor het laatst in 1511 toen dorp vrijwel door de golven werd vernietigd.Op 20 september 1603 verleenden de Staten aan de gebruikers van het gors ter plaatse octrooi tot herdijking met recht o.m. tot aanstelling van Dijkgraaf, Heemraden en andere Officieren tot de dijkage, doch met voorbehoud van alle verdere hoge, middelbare en lage jurisdictie aan de Grafelijkheid. Oud Herkingen werd in 1604 opnieuw bedijkt. In dit nieuwe dorp werden einde van de 17e eeuw de godsdienstoefeningen in een schuur gehouden Pas in 1788 werd weer een echte kerk gesticht; de huidige Nederlands Hervormde Kerk. Ook in 1788 werd de openbare lagere school gebouwd. Nu is het water een vriend geworden van het dorp met zijn mooie ligging. De 600 inwoners van toen zijn er inmiddels zo'n 1300 geworden en in het seizoen komen er toeristisch tijdelijk nog eens 1000 bij

Wie de foto van deze week digitaal wil hebben of verhalen/foto's van het verleden van dit mooie eiland heeft, kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl en wij zijn zoals altijd benieuwd naar uw reacties.