Afbeelding
Foto:

Veel interesse was er voor de foto van een jonge Gijs Visser op de kaai van Sommerdiek. Wij noemden hem 'De zoon van de Mattenschipper' ,maar Tanja, een dochter van zijn broer Herman, schreef ons dat het zelfs de achterkleinzoon was.

Maar er was nog een Visser actief in het winkelbestand van d'n Diek, en dat was kruidenier Aren Visser. We verzamelen op dit moment informatie voor een verhaal dus ook uw verhalen en foto's zijn van harte welkom.

Dan de foto van deze week. Die dateert ui het jaar 1903 en we vonden de foto op Wikipedia Commons. We zien de dorpskerk van Ouddorp aan de Weststraat. De kerk dateert uit de veertiende eeuw

De kerk is gebouwd op een natuurlijke verhoging in het landschap. De dorpskerk dateert uit 1348 en was gewijd aan St. Maarten. Het kerkgebouw heeft zwaar geleden tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Na de komst van de watergeuzen werd de kerk rond 1594 in gebruik genomen door de Hervormden. In 1790 werd het gebouw ingrijpend vernieuwd. In het begin van de 20e eeuw is het kerkgebouw uitgebreid met zijbeuken.

Vroeger gebruikte men de grond rondom de kerk als kerkhof. Later is de begraafplaats verplaatst naar buiten het centrum. De toren is gebouwd in de 15e eeuw. Boven in de trans is het jaar 1508 als bouwjaar te zien. De toren had een roodgeverfde puntige spits die diende als herkenningspunt voor de scheepvaart. Deze is echter halverwege de 19e eeuw gesloopt, vanwege de slechte staat. Daarna is een klein achtkantig huisje boven op de toren gezet. Tijdens een restauratie in 1983 is de rode spits hersteld. (bron Reliwiki)

Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen of mooie verhalen of foto's over Goeree Overflakkee heeft kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl - wij zorgen voor de rest en zo maken we samen een uniek fotoboek van de Flakkeese geschiedenis