Afbeelding
Foto:

Voorne & Verdedigen

Fietsroute van 43 kilometer met als thema natuur en historie (startpunt 23).

Van knooppunt naar knooppunt over de vele dijken die het eiland Voorne-Putten rijk is fietsen we de fietsroute Voorne & Verdedigen. De route geeft interessante afstappers aan met allen het thema verdedigen. Dan moet je denken aan vestingwerken, forten, bunkers uit de Tweede wereldoorlog of aan vestingstad Brielle waar je de sfeer nog kunt proeven van 1 april 1572 toen Alva door de Watergeuzen verdreven werd.

Maar Voorne-Putten heeft zich ook moeten verdedigen tegen het wassende water en bleef niet geheel gespaard tijdens de watersnoodramp van 1953. Nu we zelf de fietsroute nog eens afleggen deze afgelopen week, moet ik bij het woord verdedigen steeds denken aan de droogte deze warme zomer. Fietsend door de polder moeten we soms letterlijk de sproeiers van de boeren ontwijken, want die zijn er volop. Maar ook de koeien, schapen, paarden doen hun best om nog een mals stukje gras te vinden.

Tussen knooppunt 23 en 19 waar we enigszins puzzelend fietsen, kom je nog langs de Oorlogsbegraafplaats van de Gemenebest aan de Smitsweg in Nieuw-Hellevoet. Hier ligt een onbekende
vliegenier van de Royal Canadian Air Force uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Fiets hier sowieso even op je gemak, want Nieuw-Hellevoet geeft een nostalgisch dorpsgevoel met de mooie Kerk aan de Ring.

In vestingstad Brielle kun je natuurlijk even afstappen voor een terrasje of een bezoek aan het Historische Museum Den Briel. Hierna gaat de route langs het verkoelende Brielse Meer en de prachtige natuur van het Voornse Duin bij Oostvoorne. Via het kleine dorpje Tinte fiets je vervolgens weer door de polders met mooie boerderijen en landelijk vergezichten. Het laatste stuk vanaf knooppunt 15 is werkelijk heerlijk fietsen en leidt via het Gorzenpad langs het natuurgebied Quackgors aan het Haringvliet.

En als je denkt, ik heb nu alle dijken wel gefietst op Voorne-Putten dan heb je het mis. Wat dacht je van de themaroute Dijken & Sluizen of Molen & Malen. Je kunt kiezen uit wel 10 verschillende themaroutes.

Deze fiets- en wandelknooppunten routes kun je downloaden via www.opvoorneputten.nl en zijn onder meer te koop bij VVV kantoor Rockanje.