Afbeelding
Foto:

Van de haven van Goedereede - tientallen malen aangevraagd - naar Ouddorp is niet zo ver. We komen daar aan ergens in de jaren twintig

Dat kun je al zien aan de manier waarop het hooi gedroogd wordt op zogenaamde 'ruiters' . Ook het kleine boerderijtje links van de weg is gesloopt. Het gebied waarop we kijken heet 'Preekhil' en dat is één van de mooiste natuurgebieden van Goeree Overflakkee. Wie vanaf Havenhoofd onder de duinen door naar Ouddorp fietst ziet een scala aan landschap en bezienswaardigheden voorbijkomen voordat men in Ouddorp via de Oosterweg af kan slaan naar het strand of Camping Het Oude Nieuwland

Geschiedenis
De Oudelandse Zeedijk is een ouwetje - in de 12e eeuw opgeworpen ter bescherming van Polder Oudeland, de oudste van de vier Ouddorpse Polders. 's Zomers is de dijk dankzij het schrale beheer een ware bloemenzee, 's winters een prachtig uitkijkpunt voor vogels. Een middeleeuwse terp met daarop een bedevaartskapel voor zeelieden - kan de naam van de Preekhilpolder verklaren. De laatste bedevaart had plaats in het jaar 1524 door Dirk v.d. Meere, Kaptein van een convooi schip, uitgerust te Terveer, welke voor Goedereede schipbreuk had geleden.

De boerderij lag vroeger geheel buiten het wegennet maar door de aanleg van de Brouwersdam ligt ze nu langs de rijksweg. In 1987 is het oude boerderijtje afgebroken om plaats te maken voor een zeer riant gebouw dat uitziet op de Grevelingen. AIleen het bewust gespaarde varkenskot herinnert nog aan de vroegere boerderij. Ook is Preekhil bekend als een populaire duiklocatie bij de Grevelingen daar druk gebruik van wordt gemaakt.

Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen of meer verhalen heeft, kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl. Wie meer wil weten over de geschiedenis van Ouddorp kunnen we het boek 'Ouddorp, veranderingen in de 20e Eeuw' van Jan Both van harte aanbevelen.