Dagelijks komen nieuwe vluchtelingen aan in Europa, zoals hier op het Griekse eiland Kos. Foto: Martijn Mastenbroek (c)
Dagelijks komen nieuwe vluchtelingen aan in Europa, zoals hier op het Griekse eiland Kos. Foto: Martijn Mastenbroek (c)

GroenLinks wil ruimhartig opvangbeleid vluchtelingen

Regionaal 182 keer gelezen

Regio - Bij de opvang van vluchtelingen hebben naast de rijksoverheid en de gemeenten, de provincies een belangrijke rol en verantwoordelijkheid. Net als vele andere provincies heeft ook de provincie Zuid-Holland te kampen met een forse leegstand.

In Zuid-Holland staan veel lege kantoor- , bedrijfs-  en winkelpanden. Maar ook lege verzorgings- en verpleeghuizen. Wat leegstaande kantoren betreft is Zuid-Holland zelfs landelijk koploper in de leegstand met bijna twintig procent. Van de winkelpanden staat 10% leeg. Vanuit haar verschillende rollen zoals de inrichting van de ruimte, verkeer en vervoer, sterk lokaal bestuur kunnen de provincies een belangrijke rol spelen bij de opvang van vluchtelingen en huisvesting van statushouders.

Extra mogelijkheden voor provincies
Onlangs bleek naar aanleiding van de schriftelijke vragen van GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP uit de antwoorden van het college dat provincies meer (wettelijke) mogelijkheden  hebben. Het college van Gedeputeerde Staten gaf aan als extra informatie: "Overigens is op 9 september 2015 het Besluit omgevingsrecht aangepast. De aanpassing maakt het mogelijk dat – naast de al bestaande mogelijkheden voor andersoortig gebruik van bestaande gebouwen binnen de bebouwde kom – ook buiten de bebouwde kom bestaande gebouwen kunnen worden gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Verder is geregeld dat Gedeputeerde Staten of de minister via een snelle procedure kunnen beslissen over een omgevingsvergunning voor het realiseren van een opvang voor asielzoekers ten behoeve van "de verwezenlijking van een project van provinciaal of rijks belang". 

Kleinschalige opvanglocaties
GroenLinks fractievoorzitter Huri Sahin: "De mogelijkheden van provincies om een belangrijke rol bij de opvang van vluchtelingen te hebben, zijn vergroot. Het is nu aan de provincies, en dat geldt ook voor Zuid-Holland waar zoveel leegstaande gebouwen staan, om een actieve houding aan te nemen en samen met gemeenten om zoek te gaan naar geschikte locaties. Daarbij vindt GroenLinks het van belang dat ook naar kleinschalige opvanglocaties wordt gekeken. Dat is goed voor het draagvlak binnen de gemeenten en biedt veel meer mogelijkheden. Niet alleen vanuit politiek-bestuurlijk oogpunt, maar ook vanuit menselijkheid is het onze plicht om ruimhartig te zijn bij dit belangrijke maatschappelijke vraagstuk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant