"Twee eieren verdwaald in een kwatrijn vertwijfeld, volkomen onthutst zijn ze door elkaar geklutst of is het alleen maar schijn."

o-o-go 47 De Reizende Dichters Dichter bei elkaar

Actueel 230 keer gelezen

"Dichter bei elkaar" is het thema van deze uitgave. Dichtbij, veraf, soms zijn mensen veraf maar toch heel dichtbij, alsof ze altijd bij je zijn ook al heb je ze langere tijd niet gezien. Je pakt de draad meteen weer op waar je gebleven was. Geliefden die je verloren hebt, kunnen in je beleving altijd dichtbij zijn, je draagt ze met je mee. Maar het kan ook voorkomen dat mensen heel dichtbij zijn maar voor jouw gevoel veraf, ze raken je niet.

Dichterlijke vrijheid is spelen met woorden en zinnen, soms heel simpel, soms blijft het een mysterie. Het gedicht speelt met je, het zet je aan het denken. Nieuwe woorden of woorden samenvoegen, zo kunnen woorden ontstaan die nog nooit eerder gehoord of geschreven zijn maar jaren later spreektaal zijn. (Neologismen). Zoals bv.. een laat ontbijt (breakfast) en een lunch is samengevoegd en zo is het woord Brunch ontstaan of zoals Frosecco, afgelopen jaar was het extreem warm. Een verfrissend drankje was daarom geen overbodige luxe. Frosecco gemaakt van ingevroren Prosecco. En wie kent het woord "blokkeerfries" niet.

Voor de oplettende lezer zijn er in enkele themagedichten bewust typefouten gemaakt - of zijn het nu typfouten …
of is het helemaal niet fout ...
Magda Haan heeft bij de coverfoto van fotograaf Hans Groenendijk een covergedicht geschreven, op de foto zijn twee eieren te zien en de tijd met de titel "Dichter bei elkaar". Ook hier is de dichterlijke vrijheid toegepast.



Dichterlijke vrijheid

Rijmkundig zo vlug als water, gezocht een woord op stoep
ligt het ergens op een hoop als gerijmel,
dichter bijelkaar geveegde troep
en uitstervende versvormen door schrijven naar believen. Olleke bolleke
zonder knol, de woorden rakelings. Schrijende ballades in stil verdriet.

Twee eieren verdwaald
in een kwatrijn
vertwijfeld, volkomen onthutst
zijn ze door elkaar geklutst
of is het alleen maar schijn.

De tijd lijkt stil te staan
maar het laatste uurtje
is nog niet geslagen
de tik-tak is nog hoorbaar in de stilte.

De hand is uitgedanst
en rust op het gladde papier
bij de glans van het avondlicht.

Magda Haan


o-o-go is een tijdschrift voor mensen die poëzie en proza willen lezen. Soms zullen de lezers worden verrast in Flakkees dialect. Zie www.oogo.cultuurpleingo.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant