Zo'n dertig jongeren, in de leeftijd van 6 tot 21 jaar, zullen het grote Leeflang-orgel en de vleugel bespelen.
Zo'n dertig jongeren, in de leeftijd van 6 tot 21 jaar, zullen het grote Leeflang-orgel en de vleugel bespelen.

Jeugdige musici concerteren in de Grote Kerk te M'harnis

Actueel 309 keer gelezen

Op vrijdag 28 juni, 's avonds om 19.00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder concert worden gegeven. Zo'n dertig jongeren, in de leeftijd van 6 tot 21 jaar, zullen het grote Leeflang-orgel en de vleugel bespelen. Met hun docent, Paul Kieviet, hebben ze intensief geoefend voor dit concert.

Het programma geeft een boeiende afwisseling te zien. U beluistert zowel speelse composities uit beginmethodes als een heel aantal meesterwerken uit diverse stijlperioden.

Het orgel van Middelharnis' Grote Kerk is het stralende middelpunt op deze avond. Na de restauratie (in 2013) is het nu een ideaal les- en studieorgel. Voor de spelers een vertrouwde plek: ze komen hier elke week op les.

Een bijzondere aanwinst voor het kerkgebouw is de "nieuwe" Erard-vleugel. Hierop hoort u onder meer een bewerking van het beroemde thema uit de Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven.

U wordt bij deze hartelijk uitgenodigd om te komen luisteren! In de koffiepauze kunt u een kijkje bij het orgel nemen en intekenen op de cd die van deze uitvoering wordt gemaakt.

Informatie
Welkom! De toegang is gratis. Voor informatie: p.kieviet@kliksafe.nl

Een greep uit het programma: een vrolijke Sonata van de achttiende-eeuwse Portugees Carlos Seixas, en één van zijn Hollandse tijdgenoot Philip Pool. Bijzonder lichtvoetig zijn ook de Sonatina van Christian Friedrich Ruppe, en van Thomas Haigh en Samuel Arnold respectievelijk een bekoorlijk Minuetto en een stevige Lesson.

Heel klassiek is de Ciacona in d van Johann Pachelbel. Opmerkelijk dat je op een heel eenvoudig basthema van slechts vijf tonen zo'n uitgebreide reeks variaties kunt schrijven die nog boeiend zijn ook! Sprankelend is de Voluntary in C van John Stanley. Hoe kan het ook anders: de grote Händel was zijn inspiratiebron!
Natuurlijk mag Johann Sebastian Bach niet ontbreken: van hem hoort u Inventio 8 in F (BWV 779). Eén van de composities die hij schreef als studiemateriaal voor zijn zonen Wilhelm Friedemann en Carl Philipp Emanuel. Inspirerend, en van de bovenste plank! Verder staat van hem twee keer een Preludium en Fuga op het programma (BWV 553 en 554). Best pittig om te studeren, een mooie springplank naar grotere stukken in barokstijl. Monumentale koraalvariaties schreef Bach in zijn partita over "Sei gegrüsset, Jesu gütig" (BWV 768). De compositie die u tijdens het concert hoort wordt zelfs gerekend tot zijn allermooiste koraalbewerkingen.
Het meer moderne repertoire komen we tegen in werk van Piet Post, in leven organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Zijn Zes Variaties over Valerius-liederen zijn creatief en aanstekelijk! U hoort hieruit "Wilt heden nu treden", "Stort tranen uyt, weent luyde, schreyt en treurt" en "Com nu met sang".
Ook Psalmbewerkingen worden tijdens het concert uitgevoerd: zo een vloeiende bewerking in achttiende-eeuwse stijl over Psalm 86 voor vier handen van de Rijssense musicus Dick Sanderman. Van Johann Th. Lemckert – voorheen organist van de Laurenskerk te Rotterdam – een indrukwekkende bewerking uit de Twelve Chorale Preludes for the Easter Season. Van Cor Kee – een van de meest invloedrijke Nederlandse orgelimprovisatoren van de twintigste eeuw – Den 33en Psalm; een baanbrekend werk voor de jaren-'40, waarin het werd geschreven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant