Een bontbekplevier welke bij ons broedt .(dus geen toendra, die zijn iets kleiner, bruiner en met donkere snavel)
Een bontbekplevier welke bij ons broedt .(dus geen toendra, die zijn iets kleiner, bruiner en met donkere snavel) Foto: Ruud Poelstra

Bontbekplevieren gezien in Zuiderdiepgorzen op Goeree

Actueel 248 keer gelezen

Afgelopen week streek er een groep van 135 bontbekplevieren neer in het natuurgebied Zuiderdiepgorzen. Maarten Sluijter, werkzaam bij vogelonderzoeksbureau Deltamilieu Projecten deed de waarneming en kon ook vaststellen welke ondersoort het was. Het betreft hier een Toendra ondersoort, die een tussenstop maakt op weg naar het hoge noorden waar ze gaan broeden.

De Zuiderdiepgorzen is een bijna 80 hectare groot nieuw ontwikkeld natuurgebied. Met uitgegraven kreken, slikoevers en vochtig grasland vormt dit een echt stuk Deltanatuur. Hier kunnen vogels terecht om te broeden, maar ook om te rusten of op te vetten tijdens hun duizenden kilometers lange trektochten. Ted Sluijter, boswachter Natuurmonumenten: "het gebied is afgelopen winter ingericht en direct dit voorjaar heeft de kievit al met meer dan 10 paar gebroed. Het is geweldig om te zien dat nu ook trekvogels zoals de bontbekplevier hier neerstrijken. Bijzonder detail is wel dat 'onze' bontbekplevieren al ruimschoots met jongen van dit jaar rondlopen, terwijl de Toendra exemplaren nog wel een toertje te gaan hebben. De vogels hebben hun reis inmiddels weer vervolgd."
Van de bontbekplevier is bekend dat er een paar ondersoorten zijn. De in ons land broedende exemplaren, zo'n 300 paar, overwinteren min of meer vlakbij in West-Europa.
Bron: Natuurmonumenten, Ruud Poelstra


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant