Groen brengt verkoeling en zorgt ervoor dat we ons prettig voelen in een stad. Met het veranderende klimaat keert groen sinds jaren weer terug in het stadsbeeld. (Foto: Groene Steden voor een duurzaam Europa)
Groen brengt verkoeling en zorgt ervoor dat we ons prettig voelen in een stad. Met het veranderende klimaat keert groen sinds jaren weer terug in het stadsbeeld. (Foto: Groene Steden voor een duurzaam Europa)

Groen zorgt voor verkoeling

Actueel 1.139 keer gelezen

Als het warm is, zoeken we schaduw op, het liefst schaduw van groen. Groen brengt verkoeling en zorgt ervoor dat we ons prettig voelen in een stad. Met het veranderende klimaat keert groen sinds jaren weer terug in het stadsbeeld. Ook om de leefbaarheid van steden en bebouwde omgevingen overeind te houden en de levensstijl en gezondheid van mensen te verbeteren, is er weer meer oog voor het belang van een groene inrichting.

Bomen en groen in de stad leveren veel positieve effecten voor de leefomgeving. Behalve dat ze de opwarming van de stad beperken, verbeteren ze de waterhuishouding en dragen ze bij aan een betere luchtkwaliteit. "Groen heeft heel veel nuttige functies," zegt dr. ir. Jelle Hiemstra, senior onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen van Wageningen Universiteit en Research (WUR). Hij schreef mee aan de factsheet 'Klimaat en temperatuur', uit een serie van vier, waarin Wageningen UR alle wetenschappelijke kennis van de positieve effecten van bomen en groen samenbracht.

"De toenemende hitte in de stad heeft een negatief effect op het welzijn en de gezondheid van bewoners. Het planten van groen kan de opwarming van steden tegengaan, omdat groen een koelend effect heeft op de omgeving. Groen beperkt de opwarming van de stad als geheel, maakt het klimaat op straatniveau prettiger en vormt koelere plekken in warme perioden," staat te lezen in de factsheet.

Baten en functies
Een goede en verspreide hoeveelheid stadsgroen is essentieel om stadshitte tegen te gaan. Landschapsarchitecte dr ir. Wiebke Klemm deed onderzoek naar de bijdrage van stadsgroen op het zogeheten thermisch comfort op warme zomerse dagen in de stad en concludeerde dat 'water of schaduw van gebouwen het in onze beleving niet haalt bij de verkoelende werking van groen.' "Groen heeft absoluut invloed op de temperatuur," bevestigt Hiemstra. "In de stad is het behoorlijk warmer dan daar buiten. Dat komt doordat veel van de oppervlakte verhard is met straten, pleinen, bebouwing. Verharde oppervlakken nemen veel zonnestraling op en geven het weer af als warmtestraling. De temperatuur in de stad kan daardoor zo'n 5 tot 10 graden Celsius hoger liggen dan in een landelijke omgeving. Dit is het zogeheten hitte-eiland-effect. De verkoelende werking van groen op de omgeving, komt met name door de schaduwwerking. Het andere effect, verdamping, heeft minder invloed op de daling van de temperatuur. Het is belangrijk om mensen uit te leggen waarom groen goed is en om de baten en functies te onderbouwen."

Kijk voor meer informatie over vergroening op thegreencity.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant