Toine Manders in Den Haag. (Eigen foto.)
Toine Manders in Den Haag. (Eigen foto.)

'Menselijke maat moet terug in Europa'

Actueel 216 keer gelezen

Toine Manders (63) is lijsttrekker van 50PLUS bij de Europese verkiezingen op 23 mei. Hij omhelst Europa. "Europa heeft ons vrede en welvaart gebracht. Maar in de loop der jaren is in Europa de menselijke maat uit het oog verloren. Die moet weer terug!"

Toine Manders nam in 1999 voor het eerst zitting nam in het Europees Parlement. Hij bleef er maar liefst vijftien jaar actief. Anderen noemen hem een verbinder die knokt tegen onrecht en dat dan omzet in iets positiefs. Manders: "In de politiek zijn mijn pluspunten creativiteit en met goede argumenten collega-politici overtuigen om samen een zaak aan te pakken en iets gedaan te krijgen!" In het Europees Parlement gaat het om argumenten, om sociaal zijn en om een hoge gunfactor hebben naar collega's toe, stelt Manders. "Dan kun je als individueel politicus heel veel bereiken en invloed hebben. Juist die invloed geeft mij een bepaalde kick, een spanning. Die ik graag gebruik om de belangen van 50-plussers in Europa goed op de kaart te zetten."

Europa moet terug naar een aantal kerntaken, vindt Manders. "In de loop der jaren is vooral de 'markt en munt' belangrijk geworden. Dan heb je het vooral over ondernemingen. Europa is de menselijke maat uit het oog verloren. Europa moet zich niet bemoeien met heel veel zaken die wij in Nederland veel beter zelf kunnen regelen. Ze moeten afblijven van onze pensioenen, afblijven van onze sociale zekerheden, en wegblijven van futiele wetgeving over kromme komkommers en dergelijke. Europa moet gaan over de drie grote kerntaken, milieubeleid en duurzaamheid, want vuile lucht heeft lak aan grenzen, buitenlands beleid en economisch en monetair beleid. Want de economie moet blijven draaien; daar eten we van en hebben we inkomen van. En voor de rest: laat het aan de landen zelf over alsjeblieft!"

Draagvlak voor Europa 50PLUS duidelijk over een eventuele Nexit. "Daar zijn we fel tegen. We zien de problemen met de Brexit. Aan de andere kant van de Noordzee heerst echt chaos, ze zijn al veertig procent groei kwijtgeraakt. Wij zijn vóór de Europese Unie, maar we moeten wel terug naar de basisbeginselen. Zorgen dat het een tandje minder 'markt en munt' is en dat de mens meer centraal wordt gesteld. Dan wordt het draagvlak voor Europa weer veel groter, simpelweg omdat het werkt!"

In de ogen van Manders wordt bij het maken en uitvoeren van beleid te weinig rekening gehouden met ouderen. "Daarom vinden wij ook dat er een Eurocommissaris voor ouderen moet komen die toetst of beleid nadelen heeft voor 50plussers. Het is o zo belangrijk dat die 50-plussers betrokken blijven bij de samenleving. Om die reden geven 50-plussers liefst hun stem aan mensen die opkomen voor hún belangen. En 50PLUS doet dat! Daarom: ga stemmen, want Europa is erg belangrijk in ons leven!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant