Gezicht op Veere vanuit Oostwatering - A.J. van Dijck
Gezicht op Veere vanuit Oostwatering - A.J. van Dijck

Vanaf 2 juni "Veere daar moest je geweest zijn"

Actueel 427 keer gelezen

In Museum Veere is vanaf 2 juni de bijzondere tentoonstelling Veere daar moest je geweest zijn; Veere als nationale en internationale kunstenaarskolonie 1892-1992 te zien. Tijdens de twintigste eeuw was Veere een ware kunstenaarskolonie.

Talloze beeldend kunstenaars woonden en werkten in of bezochten het havenstadje. Museum Veere laat in een nieuwe kunstexpositie in de Schotse Huizen en het Stadhuis een bijzondere selectie zien van het werk van deze kunstenaars, samengesteld door gastconservator Joost Bakker.

Betoverend Veere
De Zeeuwse havenstad Veere heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht op beeldend kunstenaars. Schilders werden betoverd door en besmet met de zoete ziekte die 'Veerisme' heet: een ongeneeslijke verliefdheid op het pittoreske stadje.

Beroemd in het buitenland
Kunstschilders ontdekten eind negentiende eeuw Veere, vestigden zich er. In de loop van de twintigste eeuw woonden en werkten of bezochten meer dan duizend beeldend kunstenaars dit pittoreske havenstadje. Veere was merkwaardig genoeg als ultieme schildersplek bekender in het buitenland dan in Nederland. 'Veere daar moest je geweest zijn' was niet voor niets het internationale schilderscredo tijdens het Interbellum, de bloeitijd van Veere als kunstenaarskolonie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant