Drie mannen werden geëerd met een jubileumspeldje.  Foto: Sam Fish
Drie mannen werden geëerd met een jubileumspeldje. Foto: Sam Fish Foto: Sam Fish

Feestelijke avond bij EHBO Sommelsdijk

Actueel 278 keer gelezen

Bij de jaarvergadering van de EHBO E.P.U. Sommelsdijk zijn onlangs vier mannen onderscheiden met de zilveren EHBO-penning. De vier leden zijn al 25 jaar lid van de EHBO.

Door Sam Fish

De zilveren jubileumpenningen worden doorgaans uitgereikt door een burgemeester of wethouder, maar het is de eerste keer dat de vier jubilarissen hem uit handen van een EHBO Nederland-bestuurslid krijgen. "Dat was eigenlijk de enige verrassing," zegt Johan. "We wisten dat we een penning zouden krijgen, aangezien dat vaste prik is. Blijft wel gewoon super, natuurlijk. Het is een bijzondere eer om zo'n speldje te krijgen."

Het speldje krijgen ze uit handen van Paul Hokke, bestuurder bij EHBO Nederland. Hij is onder de indruk van de vier mannen. "Het is mooi dat deze vier mensen zich kunnen inzetten voor dit gebied," zegt hij. "Ik ben dan ook vereerd om hier vanavond de penningen te mogen opspelden."

25 jaar lid
De 51-jarige Gert-Jan Smits is sinds twee jaar voorzitter van EHBO Sommelsdijk, maar is al wel 25 jaar lid van EHBO Nederland. "Ik was vanuit mijn werk verplicht om lid te worden, maar ik ben toch gebleven. Het verstand komt tenslotte met de jaren," zegt hij lachend. "Ik had een soort verantwoordelijkheidsgevoel voor mijn gezin en omgeving en het was prettig om te weten wat ik moet doen als er iets aan de hand is. Daarom ben ik lid gebleven, dan weet ik altijd wat ik moet doen, omdat ik hier ook bij blijf leren."

Kaderinstructeur en penningmeester Dick Wisse (50) en oud-secretaris Johan Kreeft (52) werden door hun baas verplicht om lid te worden. "Ik vind het belangrijk dat ik kan handelen op bepaalde momenten," vindt Johan. "En het is inderdaad fijn dat we via deze weg blijven leren." "We krijgen regelmatig cursussen over verbandleer, reanimatie en AED, symptoomherkenning, communicatie met hulpdiensten en nog veel meer," laat Dick weten.

Ook lotus Elroy van Ravenzwaaij heeft een zilveren jubileumpenning ontvangen, maar kon er tijdens de ceremonie helaas niet bij zijn. "Hij is sinds 2009 Lotus bij EHBO Sommelsdijk," vertelt secretaris Ineke van Gent. "Hij is lid geworden omdat hij ooit aan boord van een schip een ongeluk heeft meegemaakt en toen kon hij niets doen. Dat maakte zo'n indruk op hem dat hij zich daarna meteen heeft aangemeld voor een EHBO-cursus. Later heeft Leen van Nimwegen hem enthousiast gemaakt om de Lotus-opleiding te doen, wat hij inmiddels al vele jaren met veel plezier doet."

Ook vrijwilliger worden? Stuur een mail naar ehbosommelsdijk@mail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant