Leden van De Motte en Hazenberg Archeologie
Leden van De Motte en Hazenberg Archeologie Foto: Maria Evers

Lezing over Goedereede haven in het Romeinse Rijk

Actueel 356 keer gelezen

Goeree-Overflakkee – Oudheidkundige vereniging De Motte hield dinsdag 19 maart een interessante avond in het Rondeel. Het onderwerp was de betekenis van Goedereede in het geheel van kustplaatsen in de Romeinse tijd (19 v. Chr- 450 na Chr.). Tom Hazenberg was uitgenodigd om de lezing te verzorgen. Na de opening door voorzitter van De Motte, Arjan Diepenhorst stak Hazenberg van wal.

Foto en tekst: Maria Evers

Hazenberg is een van de archeologen die onderzoek heeft gedaan naar de Romeinse nederzetting in Goedereede. Een gedreven verteller die de vele belangstellenden voor deze lezing in het Rondeel, meeneemt naar de tijd dat de Romeinen, eeuwenlang een groot deel van Europa bezetten tot aan de Limes, de grens van het Romeinse Imperium. Een tijd waarin Goedereede een belangrijke doorvoerhaven was.

Hazenburg en zijn collega's treden in de voetsporen van de Zeeuwse archeoloog Jan Trimpe Burger. Deze deed met een veldteam in de jaren '50 en '80 van de vorige eeuw onderzoek in de polder De Oude Oostdijk. Ook leden van De Motte speurden en groeven mee. Nu er ook bouwwerkzaamheden zijn in de Nieuwe Oostdijk, komen nog veel meer vondsten naar boven. Reden genoeg om aan te nemen dat het haventerrein veel groter moet zijn geweest dan eerder was aangenomen.  

Verleden toegankelijk maken
Ondanks de vele opgravingen, zijn de resultaten maar bij enkelen bekend.  In samenwerking met de Universiteit van Leiden is er een voorstel gedaan voor financiering zodat behalve een wetenschappelijke publicatie, ook informatie voor het publiek beschikbaar komt. Ook de voormalige gemeente Goedereede deed mee in financiering. Het leidde tot de publicatie van 'Goedereede Haven in het Romeinse Rijk' door Hazenberg Archeologie. Een bijzonder leuk en interessant boekje. Deze uitgave en vele andere kunnen besteld worden via: https://www.hazenbergarcheologiepublicaties.nl   Voor mensen die belangstelling hebben voor de geschiedenis van de Romeinen in Nederland: http://limesjournaal.nl/index.html  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant