Afbeelding

Cannabis: wel of geen ruimer beleid?

Actueel 659 keer gelezen

Middelharnis- Het is geen geheim, maar door allerlei sociale factoren wordt het toch verdoezeld. Op Goeree-Overflakkee is het gebruik van drugs aanzienlijk. Moet dit in het grijze, illegale circuit blijven of moet er een vorm van gedogen of misschien wel legalisering komen op het eiland? Dat nu was de inzet van de bijeenkomst belegd door de Partij van de Jongeren (PVDJ) vorige week in het Diekhuus.

Door Henk Blanke

De stuwende kracht achter de PVDJ is Florian v. d. Weide. Hij hield een warm pleidooi voor openheid omtrent de verkoop en het gebruik van cannabis. Zelf is hij, naar eigen zeggen, misbruiker geweest, maar kan, door het gebruik van medicinale wiet van de harddrugs afblijven. Nu hij deze worsteling doorlopen heeft, probeert hij op alle mogelijke manieren de discussie over het gebruik van (medicinale) wiet op gang te brengen. Daarvoor heeft hij o.a. overleg gehad met de verantwoordelijk wethouder en heeft hij meerdere keren ingesproken bij de gemeenteraadsvergaderingen. Geen wonder, dat er vorige week een aantal politici aanwezig was om over dit onderwerp met elkaar en de andere aanwezigen te brainstormen.

Wat moet er gebeuren?
De door ieder gedeelde mening was, dat de huidige toestand, illegale verkoop op straat, onhoudbaar is. Er moet iets gebeuren. Maar kan het gemeentebestuur daar iets aan doen? De eerste voorwaarde daarvoor is dat er voldoende kennis aanwezig is. En die is er vooralsnog niet. Daarom werd er gepleit voor een brede voorlichting door, aan en voor de betrokken partijen. Om gefundeerd beleid te formuleren en te gaan voeren, moet grondig en onafhankelijk onderzoek verricht worden. Hoe groot is het verbruik, over welke groepen praten we, welke gevolgen heeft een soepeler beleid, wat betekent dat voor de buurgemeenten, is er een aanzuigende werking? Zo maar een greep uit de vragen die naar voren gebracht werden. Algemeen omhelsd werd de suggestie dat er op het eiland een inloopcentrum moet komen waar iedereen met zijn of haar vragen en/of problemen terecht kan.

Medicinale cannabis
Onderdeel van de avond was het pleidooi van voorvechter Hans Kamperman om de medicinale cannabis door de ziektekostenverzekering te laten vergoeden. De werkzame stof, CBD, zou verzachten of helpen bij kwalen en aandoeningen als artritis, reuma, ADHD, chronischer pijnen en PTSS. CBD zit al verwerkt in allerlei preparaten, die als novel foods op internet en een aantal verkooppunten te verkrijgen zijn. Maar de werking ervan zou optimaler en verantwoorder zijn als de dosering zou worden aangepast aan de persoonlijke omstandigheden van de gebruiker. Dan moet het echter wel in het medische circuit worden opgenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant