Riff was flink wat kilootjes aangekomen en kreeg met haar 28 kg groen licht van de arts om naar open zee te mogen.
Riff was flink wat kilootjes aangekomen en kreeg met haar 28 kg groen licht van de arts om naar open zee te mogen. Foto: C. Rijpkema

RGO adoptiezeehondje Riff terug naar zee

Actueel 246 keer gelezen

Middelharnis - Op 26 december 2018 werd bij Oostkapelle een gewond zeehondje gevonden. Het
jonge zeehondje lag hulpeloos zonder moeder en had diverse verwondingen. Alerte omstanders
zagen dit en twijfelden geen moment om 'A Seal Stellendam' in te schakelen. Dit uitgehongerde en
verweesde zeehondje van maar net 12 kilo had geluk. Zij werd zeven dagen in de week door een
team vrijwilligers van 'A Seal' in de watten gelegd en mede dankzij de steun van donateurs en, zoals de RGO vmbo Middelharnis, heeft dit zeehondje het overleefd!

Tekst en foto: Caroline Rijpkema

Traditiegetrouw adopteert de RGO vmbo Middelharnis elk jaar in december een zeehondje bij 'A Seal
Stellendam'. De RGO vmbo adopteerde het op 26 december aangespoelde zeehondje. Tijdens de open dag in januari mochten bezoekers een naam verzinnen en degene die de leukste naam wist te verzinnen mocht het zeehondje vrijlaten als het sterk en zelfstandig genoeg was. Dit jaar was Annelieke Bakelaar de gelukkige winnares; ze gaf het zeehondje de leuke naam 'Riff'.

Groen licht
Op zaterdag 9 maart was het dan eindelijk zo ver! Riff was flink wat kilootjes aangekomen en kreeg met haar 28 kg groen licht van de arts om naar open zee te mogen. Aan de Brouwersdam was het lekker onstuimig, het briesje van die ochtend was 's middags een windkracht 8 met hoge golven, maar dat drukte de pret zeker niet voor Riff. Haar mandje werd op het strand door Annelieke Bakelaar geopend en zo nam Riff een spurt richting zee. Ze keek nog heel even terug naar het strand, als een soort bedankje voor de vrijwilligers van 'A Seal' en Annelieke. Vervolgens dook ze met nog vier andere zeehonden de hoge golven in, haar vrijheid tegemoet!

Oorzaak
Jonge zeehondjes spoelen nooit zomaar vanzelf aan. In de meeste gevallen heeft dit een menselijke oorzaak. Het zijn schuwe, sociale dieren en ze leven met hun soortgenoten veilig bij elkaar. Is er gevaar dan vluchten ze in paniek het water in en kunnen dan op die manier hun pup kwijtraken. Zo'n pup zwerft dan rond op zoek naar zijn moeder. Sommige overleven dit niet of zullen uiteindelijk na een lange zoektocht, verzwakt en uitgehongerd aanspoelen.

Vrijwilligers
De vrijwilligers van 'A Seal' vangen zo'n zeehondje op, verzorgen het en geven het vervolgens hun vrijheid weer terug.

/////////////////////////////////////////

A Seal is afhankelijk van donaties, sponsoring en giften. Uw gift wordt volledig gebruikt voor de zorg van de dieren. De stichting is door de belastingdienst erkend als ANBI, een instelling waarvan de giften door gevers als aftrekpost mag worden opgevoerd. In de jaarlijkse aangifte van de belastingdienst staat hoe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant