Strand en duinen van Ouddorp als toeristische trekpleisters (foto Dorien Kickert)
Strand en duinen van Ouddorp als toeristische trekpleisters (foto Dorien Kickert)

Recreatie rond Ouddorp onderwerp van lange discussie

Actueel 474 keer gelezen

Middelharnis – De recreatieve ontwikkelingen rond Ouddorp vulden een groot deel van de raadsvergadering. Meer dan drie uur, deels in de beeldvormende fase, werd gewijd aan de toekomst van dit gebied. Diverse fracties gingen in hun bespreking al over tot het geven van hun oordeel. Gezien de vele onduidelijkheden wordt dit pas over een maand verwacht. Ook een vierde agendapunt, betrekking hebbend op Ouddorp, werd aangehouden.

Door Dorien Kickert

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Kees van Dam gaf in de beeldvormende fase de raadsleden alle gelegenheid om hun vragen op de wethouder af te vuren over het Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie en het plan van Aanpak Recreatie-initiatieven Ouddorp. Beide onderwerpen betreffen toekomstige ontwikkelingen rond Ouddorp, gebaseerd op de toeristisch-recreatieve visie. Het ontwikkelkader dient om nieuwe initiatieven aan te toetsen, in het plan van aanpak worden lopende ontwikkelingen beschreven.

Er bleken, ondanks de aparte presentaties aan de raad vorige maand, nog veel zaken onduidelijk. Bij de raad leefden er bij het eerste punt vragen over onder meer de status van mini-campings, de al dan niet kwalitatieve effecten van het verplaatsingsgebied, de mogelijkheid tot het uitbreiden van groepsaccommodaties. Het moet helder worden wat de raad nu wel of niet nog wil, zei Tuk (CU). Er moet een balans zijn, wanneer is genoeg genoeg, vroeg C. Grinwis (SGP) Deze en nog veel meer vragen werden op wethouder Feller afgevuurd. De antwoorden overtuigden niet. Raadsvoorzitter Van Dam vatte het aldus samen: een aantal uitgangspunten is helder maar de raad mist een inkadering van wat we niet willen.

Het Plan van Aanpak leidde tot ongeveer dezelfde vragen Wanneer is een minicamping nu eigenlijk een minicamping en wordt er op de aantallen gehandhaafd en de brandveiligheid gecontroleerd, informeerde Liesbeth Keizer (CDA).Hoe zit het met de kwaliteitsverbetering via het verplaatsingsgebied (SGP). Ditmaal beantwoordde wethouder Markwat de vragen, maar dit leidde allemaal niet tot veel meer duidelijkheid. 'Gelukkig mogen we er nog een maand over nadenken', klonk de verzuchting uit de raad. Beide onderwerpen staan volgende maand opnieuw op de agenda.

Ouddorp Bad Oost
Dan was er, ditmaal in de oordeelsvormende fase, de bespreking van het bestemmingsplan Ouddorp Bad Oost. Hierin wordt het gebied tussen de Oude Nieuwlandseweg en de Vrijheidsweg bestemd als gemengd gebied waar een hotel, woningen al dan niet voor recreatief of permanent gebruik, en daarbij behorende voorzieningen in zijn opgenomen. Het bestemmingsplan, gebaseerd op het Raamplan Ouddorp Bad 2014, heeft ter inzage gelegen, waarop zes zienswijzen zijn ingediend. Op grond van deze zienswijzen is een aantal wijzigingen in het plan aangebracht, onder meer de landelijke inpassing en de hoogte van de bebouwing. In eerste instantie klonk er bijval vanuit de PvdA, VKGO, fractie Jan Zwerus en EVV. Ook de VVD kon zich in het plan vinden. Andere geluiden klonken echter vanuit het CDA, CU en SGP. Het CDA kon zich niet vinden in de gemengde bestemming en vroeg of er alleen woningen in het dure segment zullen worden gebouwd. Dan is er weinig doorstroming vanuit starterswoningen. En wordt er voldoende rekening gehouden met landschappelijke kwaliteit? De CU was niet blij met dit plan, dat in tegenspraak lijkt met het coalitieakkoord. Er komen nu 40 woningen, dat lijkt op een woonwijk en dat was niet het uitgangspunt. Woorden van gelijke strekking vanuit de SGP, die stelde dat dit plan niet in lijn is met het genoemde Raamplan. Is er voldoende parkeergelegenheid bijuitbreiding van hotelaccommodatie?. De waarschuwing klonk ook dat dit absoluut geen Punt West 2 moet gaan worden! En hoe zit het met het aantal B&B's dat is toegestaan? Wethouder Markwat stelde dat het nu om een aangepast plan gaat, zodat het geen bouwmassa wordt. Het wordt dan ook zeker geen gewone woonwijk, alles wordt getoetst aan het kwaliteitsplan. Juist door een mix van bewoning is er altijd reuring, dus geen Punt West. Hij stelde wel voor om, als er deze avond geen besluit zou vallen, de tekst over B&B aan te scherpen zodat daar geen onduidelijkheid over bestaat. Volgende maand volgt ook hierover het besluit, want 'zorgvuldigheid gaat voor alles', aldus voorzitter Van Dam.

Zes recreatiewoningen
Weinig instemming was er vervolgens over het volgende Ouddorpse agendapunt: het wijzigen van een bestemmingsplan om de bouw van zes recreatiewoningen op de hoek van de Oude Nieuwlandseweg en de Westerweg mogelijk te maken. Twee insprekers hadden zich al eerder negatief over deze ontwikkeling uitgelaten. De PvdA stond sceptisch tegenover het voorstel. 'Niets vernieuwends'. Ook het CDA, CU en SGP waren niet positief. 'Geen bebouwing hier, stuk natuur behouden, zuinig zijn op onze agrariërs' (CDA), 'niet passend in deze omgeving' (CU). De SGP wil eerst eens zelf op onderzoek uitgaan. De VVD ging door deze geluiden twijfelen en nam het terug naar de fractie. Ook hier volgde de conclusie: nog geen besluit.

Afscheid griffier
Aan het begin van de avond werd roerend afscheid genomen van griffier Jeroen Mimpen. Toegesproken door Rien van den Boom namens de werkgeverscommissie, en Kees van Dam namens de raad, werd hij getypeerd als een stabiel, bescheiden en punctueel persoon, de rust zelve, en voorzien van droge humor. Ongetwijfeld zal hij in de gemeente Vlaardingen als griffier deze eigenschappen goed kunnen gebruiken. Mimpen dankte voor al deze mooie woorden en zou alle loftuitingen zeker doorgeven aan zijn partner, en bedankte op zijn beurt iedereen voor de goede samenwerking. Met bloemen en cadeaus voorzien mocht Jeroen met eervol ontslag naar zijn nieuwe baan vertrekken, die op 1 maart van start gaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant