De 12-jarige Anne-Lieke uit Herkingen mag zichzelf de Voorleeskampioen van Goeree-Overflakkee noemen.  Foto: Sam Fish
De 12-jarige Anne-Lieke uit Herkingen mag zichzelf de Voorleeskampioen van Goeree-Overflakkee noemen. Foto: Sam Fish Foto: Sam Fish

Anne-Lieke (12) wint Voorleeswedstrijd GO

Actueel 309 keer gelezen

Anne-Lieke van der Velde mag zichzelf Voorleeskampioen van Goeree-Overflakkee noemen. De prijs werd vrijdagavond 15 februari uitgereikt in een volle Rabobankzaal in het Diekhuus te Middelharnis.

Door Sam Fish

Negen leerlingen van basisscholen op Goeree-Overflakkee namen het hierbij tegen elkaar op in een strijd om de titel Voorleeskampioen Goeree-Overflakkee. Stuk voor stuk mochten de groep 7 en 8 leerlingen een stukje voorlezen uit een door hun gekozen boek nadat ze zichzelf introduceerden via een vlogfilmpje.

De video was opgenomen tijdens de winnaarsmiddag in Bibliotheek de Nieuwe Veste in Hellevoetsluis waar alle winnaars samen kwamen voor handige tips en veel gezelligheid. In de filmpjes vertelden de kandidaten iets over zichzelf en het boek dat ze voor gingen lezen tijdens de lokale finale.

Winst
Zoals bij elke wedstrijd kan er maar één de winnaar zijn. Die werd gekozen door de vakjury, bestaande uit docenten André Kastelein en Flora Groenendijk en orthopedagoog Iris Lodder. "We hebben genoten van deze avond, dat wil ik in eerste instantie even meegeven," begon Kastelein het spannende moment. "We vonden de verhalen heel spannend, heel mooi, ontroerend en we vinden de kwaliteit van jullie, jullie leesvaardigheid, heel goed. We hebben hier echt te maken met een hele rij kampioenen. Het is voor een jury best moeilijk om te beoordelen wie nou echt de beste is, maar ik kan jullie verklappen dat we het volledig met elkaar eens zijn."

De voorleeshelden hebben stuk voor stuk persoonlijk commentaar gekregen van de jury over hoe ze het hebben gedaan. Anne-Lieke van de Prins Johan Frisoschool in Herkingen mocht zichzelf de winnares van Goeree-Overflakkee noemen. Zij las voor uit het boek 'Achtstegroepers huilen niet' van schrijver Jacques Vriens. Over haar had de jury het volgende te zeggen: "Je presenteert het op een heel natuurlijke manier. Je leest goed, je hebt een ernstig onderwerp gekozen, maar je hebt dat heel goed verwoord. Dus ook door je hele mimiek en je uitstraling, je hebt een heel natuurlijke manier van presenteren, wij hebben dat een heel sterk punt gevonden. Je straalt zelfvertrouwen uit en je hebt heel goed gepresenteerd. Onze complimenten."

Kwart finale
Vol schok, maar ook een hoop trots, mag Anne-Lieke Goeree-Overflakkee op 20 maart gaan representeren tijdens de kwartfinales in bibliotheek de Nieuwe Veste in Hellevoetsluis. Daar neemt ze het op tegen winnaars van onder meer Briele en Hellevoetsluis. Als uitdaging moet ze in deze ronde voorlezen uit een ander boek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant