Steun de Stichting SlimmerIK, waardoor meer kindren weerbaarder in het leven komen te staan.
Steun de Stichting SlimmerIK, waardoor meer kindren weerbaarder in het leven komen te staan.

Stichting SlimmeriK verdient uw financiële steun

Actueel 489 keer gelezen

Ouddorp – Hoe help je jongeren zo goed mogelijk door de overgang van het basis naar het voortgezet onderwijs en de daaropvolgende puberteit heen? Hoe voorkom je grote gedragsproblemen bij deze jongeren? Stichting SlimmerIk draagt hier graag een steentje aan bij en komt met een nieuw sociaal-emotionele cognitieve vaardigheidstraining speciaal voor jongeren: Tools 4 Kids.

Door Henk Blanke

Tools 4 Kids is ontwikkeld door Mijn Totaalplan. Het programma is gebaseerd op de volwassen versie Tools 4 Your Life. Dit programma is al twaalf jaar een succes.
Veel jongeren kampen tegenwoordig met gedragsproblemen, psychische klachten en verslavingsproblematiek. De grootste oorzaak hiervan is het ontbreken van de juiste, sociaal-emotionele cognitieve vaardigheden. De problemen ontstaan vaak vanaf de puberteit. Rond de 11 tot 13 jaar lijkt dan ook de ideale leeftijd om te beginnen met deze vaardigheidstraining.

Achtergronden
Jongeren hebben vaak niet (voldoende) geleerd hoe ze moeten omgaan met de diverse, zeer uiteenlopende uitdagingen in het leven. Hierdoor kan er veel vervolgproblematiek ontstaan. Denk hierbij niet alleen aan probleemgedrag zoals opstandig of agressief gedrag (verbaal of fysiek), verslavingsproblematiek en depressiviteit, maar ook aan gedrag dat uiteindelijk problemen kan geven, zoals het niet nakomen van afspraken, niet voor zichzelf op durven komen, geen gevoel voor eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen, geen nee durven zeggen, onzekerheid of bezwijken onder groepsdruk.

Tools 4 Kids
Het programma is gericht op de jeugd van groep 8. Zij staat aan het begin van een nieuwe sociaal-emotionele en lichamelijke ontwikkeling. Daarnaast zorgt de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs ervoor, dat ze niet de oudste en stoerste zijn, maar de kleinste en de meest kwetsbare. Om je te handhaven, voor jezelf op te komen, niet mee te lopen, niet ondergesneeuwd te raken heb je vaardigheden nodig. Die worden in het programma Tools 4 Kids aangeboden: de zogenaamde handvatten of ook wel levensgereedschappen. Denk hierbij aan: Gevoel voor eigenwaarde, zelfvertrouwen, omgaan met de buitenwereld, reageren op verschillende situaties, nee leren zeggen, assertiviteit, gedachten trainen, het hoofd leeg maken, energie bewaken en omgaan met heftige situaties. Zij vormen de kern van het programma.

Pilot
Tools 4 Kids wordt in twee dagdelen aan de leerlingen van groep 8 aangeboden. Om het programma nog meer op de kinderen af te stemmen, start in maart 2019 een pilot.
In totaal komen 1000 kinderen verdeeld over Nederland in aanmerking voor deze pilot. Dankzij de financiële steun van verschillende bedrijven, fondsen en particulieren wordt de pilot mogelijk gemaakt. Kiwanis Goeree-Overflakkee heeft een mooie donatie gedaan, waardoor de kick-off van dit project plaatsvindt op de Ollie B. Bommel in Den Bommel. Uniek aan dit project is dat de aangeboden hulp niet ophoudt na de twee lesdagen. Alle leerlingen krijgen een boekenpakket mee met daarin vijf boeken. Vier staan er vol handvatten, die zij de rest van hun leven als naslagwerk/leidraad kunnen gebruiken. Deze boeken gaan over verschillende sociaal cognitieve vaardigheden, die op een begrijpelijke manier uitgelegd worden en onderverdeeld zijn in verschillende onderwerpen.
Daarnaast krijgen zij de beschikking over het jeugdboek 'Het Verhaal'. In dit boek zitten diverse maatschappelijke thema's 'verborgen' in een leuk verhaal. Deze thema's zijn: Verslaving, loverboys, de gevolgen van genotsmiddelen, scheiding, ziekte, adoptie, pesten, eenzaamheid en liefde.

Fondsenwerving
Om Tools 4 Kids over veel meer scholen te kunnen uitrollen en de kosten voor de scholen zo laag mogelijk te houden (zodat iedere school in aanmerking komt) is er heel veel geld nodig. Dit moet komen uit subsidies, bijdragen van bedrijven, particulieren, opbrengsten van acties georganiseerd door verenigingen, enzovoorts. Daarom doet Stichting SlimmerIK een beroep op allen die een gezonde persoonlijke ontwikkeling van de schooljeugd hoog in het vaandel hebben staan. Neem daarvoor contact op met de stichting via info@stichtingslimmerik.nl of 06-22743654. Of doneer direct via www.geef.nl/nl/doel/stichting-slimmrerik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant