Wethouder Arend-Jan van der Vlugt ontvangt in 2015 prins Carlos op de Brouwersdam (foto gemeente Goeree-Overflakkee)
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt ontvangt in 2015 prins Carlos op de Brouwersdam (foto gemeente Goeree-Overflakkee)

Wethouder Van der Vlugt: het is nu tijd voor iets anders

Actueel 797 keer gelezen

Middelharnis – Zijn voor velen onverwachte aankondiging van zijn vertrek sloeg in als de spreekwoordelijke bom. Nu het stof is gaan liggen en de afscheidsdatum van 13 december dichterbij komt, kijkt Arend-Jan van der Vlugt met enige weemoed, maar zeker ook met veel tevredenheid terug op zijn periode als wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Door Dorien Kickert

In een vorig interview, gemaakt in de serie Portret van een Politicus, zei hij het eigenlijk al. 'Zodra ik niet meer met volle overgave mijn werk doe, stop ik.' En dat moment kwam langzaam naderbij. Na de laatste verkiezingen van 2018 had Arend-Jan al binnen het CDA aangegeven dat hij waarschijnlijk niet de hele periode als wethouder zou aanblijven. De grote uitdaging, het op de kaart zetten van het mooie Goeree-Overflakkee, was aangegaan en grotendeels gewonnen. Goeree-Overflakkee staat er inmiddels goed bij, van krimpgemeente is de gemeente nu een groeiende gemeente geworden waar per jaar ruim 500 inwoners bij komen, allerlei bedrijven vestigen zich op het eiland. Het eiland leeft. Tijd om afscheid te nemen en weer nieuwe bezigheden te zoeken.

Naar zijn gevoel heeft Arend-Jan van der Vlugt veel mooie dingen meegemaakt. 'Ik ben erg blij dat ik van deze ontwikkelingen een onderdeel ben geweest. Het was mijn missie om te bouwen aan de eenheid van het eiland. Ik vond het geweldig om van alles van de grond te trekken, vooral op het gebied van duurzaamheid, innovatie, economie en eilandmarketing. Op het gebied van de energietransitie behoren we tot de koplopers. Een hoogtepunt op het gebied van duurzaamheid vind ik het bezoek aan de Parijse klimaatconferentie, waar onze gemeente ook weer op de kaart werd gezet. Wat eilandmarketing betreft moest ik in de eerste twee jaren steeds aan de raad uitleggen wat dat nu precies inhield en de raad verzekeren dat het geld echt goed besteed werd. Met eilandmarketing wonnen we in 2015 en 2016 landelijke prijzen, daarmee werd bevestigd dat het zeker van toegevoegde waarde is', aldus Arend-Jan. Trots is hij ook op het feit dat veel jongeren, vaak afkomstig uit Zeeland en Rotterdam, het eiland weten te vinden en zich hier vestigen. Dat is goed voor de leefbaarheid in de dorpen.

Samenwerken
Een doener, zo noemt hij zichzelf. Iemand die graag het voortouw neemt om dingen te regelen. Maar altijd wel het liefst samen met anderen, met ondernemers, met zijn team, met de inwoners van de gemeente. 'Complexere vraagstukken bij het beheer van de buitenruimte, inrichting van straten of bomenkap, kun je het best oplossen door met de mensen te gaan praten en samen naar een oplossing te zoeken. Ook met ondernemers probeer ik dat zo te doen. Het is soms niet gemakkelijk om iedereen op een lijn te krijgen, het kost veel energie en tijd, maar het levert ook veel op,' meent Van der Vlugt. Zo herinnert hij zich zijn geslaagde poging om de zeehondenopvang naar Stellendam te krijgen. Dat kostte heel wat tijd en enige bezoekjes aan Pieterburen, maar het gewenste eindresultaat, A Seal, werd uiteindelijk bereikt.

Veel energie heeft de wethouder gestoken in de naamsbekendheid van Goeree-Overflakkee bij andere gemeenten. Ruim 120 presentaties heeft hij in zijn bestuursperiode gehouden voor gemeenten, provincies, ondernemersverenigingen, etc. Daar groeide de belangstelling voor wat er hier op Goeree-Overflakkee allemaal gebeurde en Arend-Jan lichtte dat dan graag toe. 'Dan laat ik zien waar we vandaan komen, met foto's van de tweede wereldoorlog en de watersnoodramp, en laat ik vervolgens zien waar we nu staan. Een gemeente met toekomst. Dat dit niet onopgemerkt blijft blijkt wel uit de bezoeken van prominenten en politieke kopstukken die wij in de loop der tijd hebben mogen ontvangen. Het prettige is dat je hierdoor ook een geweldig groot netwerk opbouwt'.

Tennissen
Enerzijds is het een grote beslissing om dit achter te laten. 'Maar ik had al besloten dat ik het liefst halverwege de periode wilde opstappen. Dat is het meest stabiel voor het college. Het is nu tijd voor wat anders. De politieke kant van het wethouderschap vond ik eigenlijk altijd het minst interessant, ik geef ook niets om status. Ik ga straks zeker niet stilzitten. Het lijkt me heerlijk om weer eens op de trekker te zitten en me weer full time met ons bedrijf bezig te houden. Marlies heeft dit laatste de afgelopen jaren gedaan en nu gaan we er weer samen voor. En ik krijg tijd om met onze zoon Mark te gaan tennissen. Dat heb ik jaren niet meer gedaan, omdat er geen tijd voor was. Goed voor mijn conditie en mijn gewicht!' Of hij nu echt minder gaat werken? Dat voorziet Arend-Jan ook weer niet. Op dit moment worden in Herkingen op de plaats van de voormalige Johannahoeve zo'n zeventig vakantiewoningen gebouwd, Park Zeedijk, die worden nu verkocht en de verhuur voor deze woningen wordt opgezet.

Warm bad
Arend-Jan van der Vlugt zal zeker alle mensen gaan missen die hem nu omringen. De mensen van de buitendienst bijvoorbeeld, die zo ontzettend hun best doen alles in orde te houden. Zijn ambtelijke team met wie hij enorm goed samenwerkt. Zijn collega's in het college, met wie hij een uitstekende verstandhouding heeft. Wat het college betreft is hij ervan overtuigd dat zijn beoogde opvolgster, Tea Both, in een warm bad terecht komt. 'Ik ben natuurlijk al een tijd dossiers aan het overdragen om haar wegwijs te maken. Maar ze gaat het ongetwijfeld op haar eigen manier doen en zal haar eigen weg vinden. Ik weet zeker dat ze daarbij steeds een beroep kan doen op haar collega-bestuurders. Er komt nu een andere tijd voor de gemeente, die vraagt om een ander type bestuurder. Tea kan dit prima invullen.' Het moge duidelijk zijn, hier vertrekt een wethouder die zich de afgelopen zes jaar met meer dan de volle honderd procent heeft ingezet voor zijn missie: het promoten van Goeree-Overflakkee in al zijn aspecten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant