Afbeelding

Tien jaar stichting WO2GO nader bekeken

Actueel 212 keer gelezen

Inmiddels meer dan tien jaar geleden, op 7 juli 2008, zag stichting WO2GO het levenslicht. Vol enthousiasme startte een kleine groep geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog destijds de stichting. Dit met als doel om de geschiedenis van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog te bestuderen en levend te houden.

Het veel gehoorde 'dur is nie echt veul gebeurt hiero in dun oorlog…' ging er namelijk niet in bij de jonge bestuursleden, die overigens zeker niet zelf de oorlog hadden meegemaakt. Door hun persoonlijke interesse in het onderwerp, waren zij zich namelijk al terdege bewust dat zich hier op het eiland heel wat heeft afgespeeld tijdens die donkere periode '40-'45.

Donkere tijden
Denk bijvoorbeeld aan de talrijke voorvallen gedurende de luchtoorlog boven het eiland, waarbij tientallen veelal jonge levens verloren gingen. De aanleg van de Atlantikwall op de kop van het eiland, waaraan ook eilandbewoners werden tewerkgesteld en waarvoor zelfs het complete Goedereede-Havenhoofd werd afgebroken. Ook de Joden op het eiland ontkwamen niet aan de door de nazi's bedachte 'Endlösung der Judenfrage'. Bijna de voltallige Joodse Flakkeese bevolking werd vermoord in de concentratiekampen. Rampzalige gevolgen had ook de inundatie van het eiland, waarbij meer dan 12.000 ha onder water werd gezet en rond de 15.000 mensen huis en haard moesten verlaten. Niet lang daarna moesten ook nog eens alle mannen tussen de 17 en 40 jaar zich melden voor de zogenaamde Arbeitseinsatz in Duitsland, waarvan meerdere mannen niet terugkeerden na de bevrijding.

Zomaar een aantal voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen die zich op Goeree-Overflakkee afspeelden en zeker reden zijn om blijvend te herinneren en de verhalen door te geven aan de huidige generaties. Iets waar de stichting WO2GO zich de afgelopen tien jaar voor heeft ingespannen en zeker nog tien jaar mee verder kan, gezien het onderzoeksmateriaal dat het laatste decennia is verzameld en nog moet worden uitgewerkt.

Jubileum
Ondanks dat oorlog zeker geen feestje is, wil stichting WO2GO wel het heugelijke feit van het 10-jarig jubileum vieren. Daarbij wil het bestuur ook meteen alle donateurs, sponsors, vrijwilligers en relaties bedanken voor de jarenlange steun aan de stichting. Zonder hen waren de vele activiteiten die WO2GO de afgelopen jaren heeft ontplooid, nooit mogelijk geweest. Hiervoor hebben zij een persoonlijke uitnodiging gehad voor de jubileumavond op vrijdag 30 november in de Victoriahal in Dirksland.

Op deze avond zal het bestuur de gasten meenemen in de afgelopen tien jaar WO2GO en daarbij presenteren wat er al bereikt is. Het verhaal '10 jaar WO2GO' zal muzikaal worden opgeluisterd door drie dames die voor de meeste geen onbekenden zullen zijn. Het muzikale trio van Bubbles and Boas heeft namelijk al twee keer eerder opgetreden op Goeree-Overflakkee en wel op de Bevrijdingsfestivals van WO2GO in 2010 en 2015. Ook op deze avond zullen zij weer het typische geluid van de jaren 40 ten gehore brengen.

Bier
Speciaal ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum heeft de lokale brouwerij Solaes een jubileumbier gebrouwen voor stichting WO2GO. Het bier zal op deze avond voor het eerst geschonken worden. Daarnaast is het mogelijk om deze speciale editie op fles te kopen, met of zonder bijbehorend speciaal ontworpen glas. Jan Willem Kramer van Solaes zal tevens kort ingaan op het bier dat gedronken werd in oorlogstijd.

Welkom
Naast de genodigden zijn alle overige belangstellenden welkom op deze avond in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57 in Dirksland. Er dient echter wel gereserveerd te worden. Dit kan bij Dennis Notenboom via 06-51 859 641 of d.notenboom@wo2go.nl tot en met woensdag 28 november. De zaal gaat open om 20:00 uur en om 20:30 start de presentatie '10 jaar WO2GO'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant