De VVV, gevestigd in het Blaeuwe Huus in Ouddorp, wordt aangepast aan de eisen van de tijd (foto Dorien Kickert)
De VVV, gevestigd in het Blaeuwe Huus in Ouddorp, wordt aangepast aan de eisen van de tijd (foto Dorien Kickert)

Gemeenteraad unaniem akkoord met begroting 2019

Actueel 235 keer gelezen

Middelharnis – Met grote eendrachtigheid werkte de gemeenteraad vorige week de agenda af. Unaniem werd de begroting 2019 aangenomen, plus een door VKGO ingediende motie. Raadsvoorzitter Ada Grootenboer complimenteerde de raad dan ook met de positieve en efficiënte wijze van behandeling van de begroting. Bij andere gemeentes gaat dat er wel anders toe, zo had zij van haar collega-burgemeesters vernomen.

Door Dorien Kickert

Fractiegewijs gaven de fractievoorzitters hun commentaar op de begroting. In het algemeen heerste er zorg over het feit dat de begroting voor 2019 niet sluitend is en er een beroep wordt gedaan op de reserves. Er is gekozen voor een anticiperend beleid, maar diverse fracties drongen aan om bij het lijstje van investeringen vooral prioriteiten op te stellen. 'Neem ons tijdig mee bij het opstellen van de begroting zodat er keuzes kunnen worden gemaakt', stelde Kees van Dam (SGP), die ook een voorstel deed tot het opnieuw instellen van klankbordgroepen. Hij wees ook op het belang van een goede reserve om risico's te kunnen opvangen. Binic Vreugde (VKGO) wees er onder meer op dat, hoewel er diverse plannen bestaan op Oostflakkee, hij compensatie voor de overlast van de windmolens in Oude en Nieuwe Tonge miste, hoewel de fractie daar diverse malen om gevraagd had. Hij diende dan ook een motie hierover in.

Tea Both (CDA) stelde namens haar fractie twee thema's centraal: woningbouw om de bevolking te laten groeien en het multifunctioneel gebruik van accommodaties. Daarnaast heeft het CDA zorgen over de stand van zaken rond de jeugdzorg, waar lange wachtlijsten zouden bestaan.

De VVD, bij monde van Addy Rijerkerk, stelde dat er verantwoord met het belastinggeld moet worden omgegaan, maar dat de gemeente zeker moet blijven investeren, zoals in de bereikbaarheid van het eiland, een snel internet in het buitengebied en bouwen in de kernen. Jaap-Willem Eijkenduijn hield zijn betoog in de trant van oud-raadslid Gert Slootweg die 'altijd strak de vinger aan de financiële pols hield'. Niet onverwacht leverde hem dit een compliment van de SGP op die zich geheel in de bijdrage van de PvdA kon vinden. Zorgen bij de PvdA over de tekorten op de begroting 2019, de verdubbeling van de schuld per inwoner en de daling van de reserves. De fractie wil dan ook direct geïnformeerd worden bij tegenvallers. Ook drong de PvdA aan op een meer proactieve houding van de gemeente: als er geld is voor bepaalde maatregelen binnen het sociaal domein ga dan actief op zoek naar de mensen die dit nodig hebben. 'wij zullen goed monitoren of het geld terecht komt waar het bedoeld is'.

Ook de CU vroeg, via Bert Tuk, aandacht voor de jeugdzorg, waar nu weliswaar geen tekort is maar 'dat kan zo maar omslaan'. De gemeente kan zich geen tegenvallers meer veroorloven. Tuk riep het college op om alert te blijven op de komende kosten en op korte termijn geen grote investeringen aan te gaan. Aat van Alphen (EVV) stelde de vraag of er wel steeds de goede dingen worden gedaan en verzocht tot het maken van een analyse van de gemeente. Waaraan geven wij ons geld uit? Wat is het draagvermogen van ons eiland. Moet er bijvoorbeeld nog meer natuur komen op het eiland? Binnenkort, zo stelde hij, komt zijn fractie met een voorstel hierover. Groep Jan Zwerus hield de kortste bijdrage: complimenten over deze begroting, het tekort was maar 0,64%, dat viel dus reuze mee.

In zijn beantwoording zegde wethouder Peter Feller toe dat er een inventarisatie komt van de voorgenomen investeringen en vervolgens een prioritering. De raad wordt hierin zeker meegenomen. 'We zeilen scherp aan de wind maar doen dat verantwoord'. De motie van de VKGO wilde hij overnemen, maar, zo waarschuwde hij, er is wel enige tijd nodig om tot een goed voorstel te komen. Wethouder Daan Markwat lichtte de bouwplannen van de gemeente toe: er worden in eerste instantie 940 woningen gebouwd, en op langere termijn nog eens 450 woningen. Er is dus zeker aandacht voor nieuwe woningen. Tenslotte legde wethouder Bruggeman uit dat er weliswaar een toename in de jeugdzorg is, die gevolgen heeft voor de wachtlijsten maar dat het budget daarvoor toereikend is. Er is echter een stijging in de kosten. Er is een brief aan de minister gestuurd over dit onderwerp. De wethouder bestreed het idee dat er op het terrein van het sociaal domein te weinig gebeurt. Het gaat langzaam, en het is lastig, maar er gebeurt zeker van alles. De door de VKGO ingediende motie werd, na aanpassing van de tekst op verzoek van de PvdA, unaniem aangenomen, evenals de begroting 2019.

VVV
Eveneens unanieme instemming met de plannen rond de VVV. Het kantoor van de VVV, gevestigd in het Blaeuwe Huus in Ouddorp, moet – om mee te kunnen in de vaart der volkeren – worden aangepast aan de eisen van de tijd. De inrichting van het pand is niet alleen sterk verouderd en moet dus worden gemoderniseerd, zo stelt het college in het voorstel, maar bovendien zouden, om onze gasten goed te kunnen informeren, er op andere locaties op het eiland zogenaamde inspiratiewanden worden gezet. Deze inspiratiewanden dienen om toeristen te inspireren tot het brengen van een bezoek aan deze omgeving. Zij zullen bijvoorbeeld worden geplaatst in het centrum ven en dorp of bij een andere toeristische trekpleister. De middelen om dit te financieren komen zowel van de gemeente, maar ook vanuit de Stichting 't Blaeuwe Huus. Vanuit de gemeente worden de kosten gedekt uit de reserve Toeristenbelasting.

De gemeenteraad kon zich helemaal vinden in het voorstel, met name wat betreft het idee om inspiratiepunten in het midden ven oosten van het eiland te realiseren. Wethouder Feller lichtte toe dat het voorstel nog verder moet worden uitgewerkt, waarbij ook de locaties worden bepaald.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant