Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Dorpsherstelprijzen 2018 uitgereikt in historische entourage

Actueel 319 keer gelezen

Middelharnis- De weg naar de locatie was aan beide zijden met toortsen verlicht. De locatie zelf ademt alleen maar historie uit. De inrichting wordt gedomineerd door de scheepsboeg van de MD10, de eerste beugsloep van Middelharnis. Alles paste in de doelstelling van de organiserende stichting.

Door Henk Blanke

In deze entourage werden vorige week de genomineerden voor de dorpsherstelprijzen ontvangen. Dit initiatief van de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (S.M.B.) werd vorm en inhoud gegeven op de Menheerse werf. De S.M.B. ontplooit vanaf 1987 maatschappelijke en culturele activiteiten binnen de dorpskernen van Sommelsdijk en Middelharnis. Een ander onderdeel van de activiteiten is het aankopen, restaureren en verhuren van monumentale of beeldbepalende panden. In dat kader passen de dorpsherstelprijzen. De eerste werd in 1996 uitgereikt. Sindsdien zijn elf projecten in de prijzen gevallen. De laatste uitreiking vond plaats in 2013. Criterium om voor een prijs genomineerd te worden is, dat het object het aanzicht en het beeld van de omgeving verbetert.

De prijzen van 2018
Zo werden er door de vertegenwoordigers van de Stichting de afgelopen tijd 20 objecten geselecteerd. Tien ervan vielen in de particuliere sector en tien in de categorie ontwikkelaars, die voor het eerst deelnam. Bij de Hollebolledagen, vorig jaar augustus, werden de genomineerden in 'De Doele', de thuisbasis van S.M.B. gepresenteerd. Tijdens monumentendag werden de beide categorieën teruggebracht tot vijf kandidaten.

De winnaars
Eigenlijk verdienen alle genomineerden winnaar te zijn. Echter, acht kandidaten werden met een oorkonde beloond voor hun inspanningen om het historische dorpsgezicht te behouden en te verfraaien. En dan blijven er dus automatisch twee winnaars over. In de categorie ontwikkelaars was het de gemeente Goeree- Overflakkee zelf. Het kaartenhuisje, het perron van de RTM en de vernieuwde aanlegsteiger op het Havenhoofd verdienden de hoofdprijs. Het volledig verbouwde café Zaaijer, met Mina en Gijs Patat, was de winnaar in de categorie particulieren. Joline Dogterom van mondzorg Menheerse mocht de prijs in ontvangst nemen. Wethouder Daan Markwat overhandigde de prijzen aan de winnaars, twee prachtige kunstwerken, gemaakt door Jaap Reedijk. Hij sprak de hoop uit, dat S.M.B. bij een volgende ronde de actieradius zou vergroten. Want: de dorpsherstelprijs kent alleen maar winnaars., liefst verspreid over het hele eiland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant