Tijdens de Maand van de Geschiedenis spreekt Paul Moeyes in Middelharnis over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Tijdens de Maand van de Geschiedenis spreekt Paul Moeyes in Middelharnis over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Nieuwe "De Ouwe Waerelt" verschenen

Actueel 284 keer gelezen

Goeree-Overflakkee - Aan het eind van de Goereese haven, op de plaats van het huidige Goedereede Havenhoofd, stond vroeger een lazaret, in de volksmond ook wel pesthuis of 'pesthaogte' genoemd. Daarover, en over het leprozenhuisje dat nabij Ouddorp stond, schrijft De Ouwe Waerelt, het tijdschrift van historische vereniging De Motte, dat zojuist is verschenen.

Verder zoomt het rijk geïllustreerde tijdschrift in op de visserij van Middelharnis en de Duinkerker kapers in de laten zeventiende – en vroege achttiende eeuw. "De vriendschappelijke banden tussen Engeland en de Republiek maakten de handel in tarbot vanuit Middelharnis mogelijk."

De Ouwe Waerelt besteedt voorts aandacht aan de branden die Sommelsdijk teisterden. "In het eerste kwart van de twintigste eeuw luidde de brandklok veelvuldig in Sommelsdijk. Veel van die branden werden toegeschreven aan een pyromaan." Het blussen verliep niet altijd goed: "Ze hadden wel een spuit, maar er kwam geen water uit."

In het eerste decennium van de zeventiende eeuw laaide binnen de gereformeerde kerk de discussie op over het leerstuk van de predestinatie of uitverkiezing. Ook aan Goeree-Overflakkee ging deze twist niet ongemerkt voorbij. Hoe dat in zijn werk ging beschrijft W.G. Visser in De Ouwe Waerelt.

Een heel ander onderwerp is het urinoir in Stellendam, een vrij uniek bouwwerk waarvoor een andere bestemming zal moeten worden gezocht. Tijdens de Maand van de Geschiedenis spreekt Paul Moeyes in Middelharnis over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Ouwe Waerelt publiceert als voorafje een interview met hem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant