Afbeelding
Foto: Cora de Boed

Faunapark: Hechte familie oehoe

Actueel 278 keer gelezen

Nieuwe-Tonge - Eén van de eerste bewoners van Faunapark Flakkee aan de Duivenwaardsedijk 22 te Nieuwe-Tonge is de Europese oehoe, de grootste uilensoort van de hele wereld. Achterin in de 'roofvogelstraat' met ervoor andere soorten uilen en buizerds, zit de grote vogel, samen met zijn gezin, vaak bovenin zijn kooi. Met zijn prachtige heldere oranje ogen kijkt hij op de bezoekers neer en overziet met gemak zijn omgeving.

Tekst en foto: Cora de Boed

De oehoe houdt van een leven met grote bomen om zich heen. En daarom staan er ook echte bomen in zijn verblijf in het park, zodat het allemaal is nagebootst met de werkelijkheid waar de uil in vrijheid leeft. Af en toe zwiert hij door de kooi, met de enorme vleugels die een behoorlijke spanwijdte hebben.

Vrouwtjes groter
De vrouwtjes van de oehoe zijn groter dan de mannetjes, zij meten 67 centimeter en de mannetjes 61 centimeter. Het verenkleed is bovenop roestbruin met donkere vlekken en bandering en onderaan een lichtere roestbruine kleur met donkere lengtestrepen. Althans, dat is wat Vogelbescherming Nederland erover zegt.

Gehecht
Plaatsgetrouw is de oehoe zeker. Hij bewaakt doorgaans zijn hele leven hetzelfde territorium. De paarvorming vindt plaats in de herfst, dus dat zal niet zo lang meer duren eer de vogels zover zijn. Het vrouwtje blijft op het nest zitten. Hooguit een keer in een etmaal verplaatst ze zich even. De eerste legsels zijn in februari of maart en er kunnen 2-3 eieren uitkomen. Bij hoge uitzondering 4-5 eieren. De broedduur is 33-35 dagen. De witgrijze jongen worden secuur opgevoed en de vogels leren zelfstandig uitvliegen, maar daar gaat een hele tijd overheen, wel 3 tot 5 maanden. Na de geboorte gaan de jongen meteen uit het nest en worden de donsvogeltjes gekoesterd in hun zelfgemaakte huisje door medewerkers van het park, hoog op boomstammen. De nestplaats van de oehoe wordt vele jaren achtereen gebruikt. Vaak wordt die gewoon op de grond van de kooi ingericht. Dus daar is de roofvogel ook heel trouw in. De poten met lange nagels zijn krachtig en met veren bekleed. Zijn naam heeft de oehoe aan zijn roep te danken. Als hij een vrouwtje wil imponeren, roep hij telkens 'oehoe'. Als hij eenmaal haar liefde voor zich heeft gewonnen, blijven ze elkaar trouw, een leven lang. Als dat geen echte liefde is!

Bekijken
Wil je de oehoe eens gaan bekijken in het Faunapark Flakkee? Dat kan van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Als je binnenkomt en een entreekaartje hebt gekocht, volg je gewoon de weg rechtdoor, langs de speeltuin aan de ene kant en aan de andere kant de mini-golfbaan. Allebei leuk voor kinderen en hun ouders of opa en oma! Als de vijver met flamingo's in zicht komt, ga je ervoor linksaf het pad op, de zogenaamde 'roofvogelstraat' in. U kunt eerst de andere soorten vogels bekijken en aan het einde rechts zit de familie oehoe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant