Aan de hand van zeven katten voert de film/documentaire Kedi de kijker door Istanbul.
Aan de hand van zeven katten voert de film/documentaire Kedi de kijker door Istanbul.

Kedi: Mag een documentaire wel een sprookje zijn?

Actueel 306 keer gelezen

Ouddorp - Deze film/documentaire wordt vertoont op woensdag 19 september in de Overkant, Dijkstelweg 33. Aanvang 19.30 uur, de Overkant is open vanaf 19.00. Kaarten reserveren via VVV 0187-681789 of digitaal via: https://www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/actueel/agenda/film/Filmhuis-OD.html

Aan de hand van zeven katten voert de film/documentaire Kedi de kijker door Istanbul. Er lopen waarschijnlijk wel honderdduizend straatkatten door Istanbul. Een handvol van die honderdduizend speelt de hoofdrol in Kedi (Turks voor 'kat'), een documentaire van Ceyda Torun, die zelfs van hondenmensen kattenfans maakt.

Aan de hand van zeven katten, die vervaarlijke namen dragen als Psikopat (Psycho) of Hustler, of verleidelijke zoals Bengü, 'The Lover', de liefste moederpoes die er is, voert ze ons door de stad. Een stadssymfonie vanaf dakranden en vanuit kelderramen.

Torun is geïnteresseerd in de rol van de kat binnen de sociaal-geografische ontwikkelingen van Istanbul. Een vechtende kat staat haaks op de bewering van sommige mensen in de film, die de katten beschouwen als betere wezens dan mensen. De cameraman brengt een aantal keer de graffitileus 'Erdo-gone' in beeld, een verwijzing naar de Turkse president Erdogan die in grote delen van Istanbul bepaald niet geliefd is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant