Afbeelding
Foto: Tineke Dijkstra

Haringvlietsluizen doen mee aan Open Monumentendag

Actueel 270 keer gelezen

De Haringvlietdam en sluiscomplex (1971) op het Haringvlietplein 3 in Stellendam is een van de negen door Rijkswaterstaat opengestelde locaties tijdens Open Monumentendag. Op deze dag zijn er vanaf 10 uur rondleidingen door het sluiscomplex, machinekamer, bedieningsgebouw en atoombunker. Bovendien worden voormalige installatieonderdelen, foto's en een film van de bouw getoond. 

De Haringvlietdam is het zesde bouwwerk van de Deltawerken en bestaat uit een dam, de Haringvlietsluizen, de Goereesesluis voor de scheepvaart, enkele bruggen en een viaduct in de N57. De Haringvlietdam met daarin de Haringvlietsluizen, beschermt het achterland tegen hoog zeewater. Daarnaast voert het een groot deel van het toegestroomde Rijn- en Maaswater naar de Noordzee af. 

In Europa
Rijkswaterstaat doet voor het negende jaar mee aan de landelijke Open Monumentendag. Dit jaar is het thema 'In Europa' en sluit aan op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Tijdens Open Monumentendag stelt Rijkswaterstaat een verscheidenheid aan bouwwerken met een internationale functie open voor het publiek. Vuurtorens en havenlichten, bruggen, sluizen en stuwen zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, waarmee Rijkswaterstaat vanaf 1798 het gezicht van Nederland mede bepaalt. 

Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom om te komen kijken bij het Europees erfgoed van Rijkswaterstaat. De rondleidingen zijn door de hoogteverschillen moeilijk te volgen door minder validen. Het terrein is deels wel rolstoeltoegankelijk. 
Kijk voor een volledig overzicht op het programma Rijkswaterstaat  
Meer informatie Michel de Vos, tel. 06-12087359 of Geke Kiers, tel. 06-50604566 


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant